Opis
Uživate v gurmanskih pojedinah, a tako popolnega steaka kot v vrhunski restavraciji vam nikakor ne uspe pripraviti? Preizkusite moderno tehniko kuhanja v vakuumu, ki ni več skriti adut vrhunskih chefov, ampak jo lahko uporabite tudi pri vas doma. Sous Vide kuhanje zagotavlja odlične rezultate z manj truda.
Sous Vide? Kaj to sploh pomeni?
Izraz »Sous Vide«dobesedno pomeni pod vakuumom oz. v vakuumu. Gre za tehniko kuhanja, pri kateri vakuumsko zapakirano živilo kuhamo na natančno določeni temperaturi točno določen čas. Temperatura je precej nižja od vrelišča, zato kuhanje traja več ur. S počasnim kuhanjem zagotovite mehkobo in razvijete nivo okusa, ki ga s tradicionalno peko ne morete doseči.
Kako deluje počasni kuhalnik?
Sous Vide kuhalnik funkcionira kot cirkulator tople oz. vroče vode v loncu. Temperaturo vode vzdržuje na točno določeni stopnji več ur, zato je hrana kuhana enakomerno tako ob robovih kot v sredini. Ni vam treba več skrbeti, da bi bila živila kuhana neenakomerno ali prekomerno. V pečici ali na kuhalni plošči prihaja do večjih nihanj temperature (tudi do 20°C), zato s klasičnim kuhanjem ne morete zagotoviti vedno enakih rezultatov, tudi če uporabljate iste pripomočke, tehnike in temperature kuhanja. Ste vedeli, da je med «srednje« in »dobro pečenim« zrezkom le 7°C razlike?
Zakaj kuhati v vakuumu?
Pri tradicionalnem načinu kuhanja morate biti vedno prisotni in preverjati temperaturo in stopnjo kuhanosti. Sous Vide kuhanje je veliko bolj sproščeno. V naprej nastavite temperaturo in čas kuhanja glede na živilo in pustite natančnemu kuhalniku, da opravi svoje delo.
Z malo začimbami do vrhunskih okusov
Živila so kuhana v lastnem soku in so tudi brez dodajanja pretiranih začimb odličnega okusa in presenetljivo mehka. Vsi vitamini in minerali ostanejo v hrani in se ne izgubijo v vodi ali olju kot pri klasičnem kuhanju – flavonoidi in karotenoidi ostanejo v zelenjavi, občutljive maščobe v mesu in ribah pa ne oksidirajo.
Preživite manj časa v kuhinji
S počasnim kuhanjem v vakuumu pridobite tudi več časa za pripravo drugih jedi ali za preživljanje časa izven kuhinje. Dovolj je le, da nastavite kuhalnik na želeno temperaturo in delo bo opravljeno brez vaše prisotnosti.
Ustrezite zahtevnim željam svojih gostov
Imate v družini alergika in morate zanj pripravljati jedi strogo ločene od drugih – v posebnem loncu, da ne bi prišlo do kontaminacije? Rešitev je preprosta – kuhanje v neprepustnih vakuumskih vrečkah, brez skrbi, da bi hrana prišla v stik z neželenimi sestavinami.
Vakuumirajte različne porcije mesa ali zelenjave posamično ter prilagodite količino soli in ostalih začimb glede na okus posameznega družinskega člana. To je tudi rešitev za različne želje pri zapečenosti zrezka – obenem lahko pripravite »srednje« in »dobro pečen« steak.
Vam primanjkuje prostora v kuhinji?
Sous Vide kuhalnik je vaš odrešitelj, če imate majhno kuhinjo in vam primanjkuje prostora za pripravo kompleksnejših jedi ali ko kuhate za večjo družbo. Lonec, v katerem kuhate s počasnim potopnim kuhalnikom, lahko namreč postavite tudi v garažo ali kopalnico, kjer ne bo nikomur v napoto.
Zakaj izbrati Status SVC100?
Potopni cirkulatorji so majhni in enostavni za uporabo. Za razliko od počasnih kuhalnikov z vodno kopeljo ne zavzamejo veliko prostora in jih pospravite kar v predal. So tudi cenejši in zato v vsakem pogledu primernejši za domačo uporabo.
Statusov Sous Vide kuhalnik:
- je enostaven za čiščenje,
- ima varnostno zaščito, ki kuhalnik ugasne v primeru izhlapevanja vode,
- je možno nastaviti do 99 ur 59 minut delovanja,
- meri temperaturo do 0,1 °C natančno,
- ima ročko, s katero ga pripnete na rob lonca,
- je majhen in težak samo 1,18 kg.
Sous Vide kuhalnik je preprost za uporabo
Za počasno kuhanje v vakuumu potrebujete le navaden, malo višji lonec in Sous Vide kuhalnik. Počasni kuhalnik namestite na želeno temperaturo in čas kuhanja. Ko se voda segreje, vas kuhalnik opozori s piskom. Zdaj je čas, da živilo, zavakuumirano v kakovostno vakuumsko vrečko, položite v lonec. Izberite čas in temperaturo kuhanja glede na živilo, ki ga pripravljate. V pomoč naj vam bodo napotki v navodilih za uporabo, ki ste jih prejeli s kuhalnikom. Čas kuhanja lahko nastavite na več dni – do 100 ur, med kuhanjem pa je merjenje temperature do 0,1 °C natančno, zato je tudi vaša hrana skuha točno tako, kot želite.
Različne tehnike pakiranja živil za kuhanje v vakuumu
Najpomembnejša razlika med tradicionalnim in Sous Vide kuhanjem je v tem, da živila med kuhanjem ali pečenjem so oz. niso v stiku z vodo, oljem in zrakom. Kot že samo ime tehnike kuhanja pove, je bistvena prednost to, da gre za kuhanje v vakuumu. Nekateri ponudniki Sous Vide kuhalnikov priporočajo kuhanje v navadnih plastičnih vrečkah, brez vakuumiranja. Le predstavljate si lahko razliko med živilom, ki je vakuumsko pakirano v za to primerno vrečko, in živilom, ki je v vrečki z zapiralom, v kateri ostane tudi nekaj zraka. Navadna vrečka se lahko odpre in voda zaide v notranjost. Veliko dela boste imeli tudi s tem, da vrečko namestite tako, da bo rob izven vode in da se ne bo premikala ter da bo ostala potopljena.
Za vrhunske rezultate in brezskrbno kuhanje priporočamo uporabo kakovostnih vrečk za vakuumiranje. Te so narejene iz primernih materialov in s certifikati zagotavljajo, da kemične spojine med segrevanjem iz vrečke ne prehajajo v živila. Statusove vreče za vakumiranje so primerne za kuhanje, saj so neprepustne, nevtralne na vonj in okus ter ne vsebujejo škodljivih snovi, kot je BPA.
Tehnični podatki:
- Garancija: 2 leti
- Dimenzije: 130 x 110 x 450 mm