Google TV ali Android TV?

08.06.24. #Članki

Se vam je že kdaj zgodilo, da ko ste se odločali za nakup novega pametnega televizorja, ste se izgubili v morju tehnologije? Pametni televizorji so postali nepogrešljivi del sodobnega doma. Omogočajo nam dostop do številnih funkcij in vsebin. Pri izbiri pravega televizorja pa moramo primerjati še njihovo velikost , osvetlitev, tip in osvetlitev zaslona ter ceno. 

Na trgu zasledimo različne tehnologije zaslona, kot so LCD, LED in OLED. Vsaka tehnologija se med seboj razlikuje po tem na kakšen način nam prikažejo sliko. 

  • LCD: za prikaz slike uporabljajo tekoče kristale
  • LED: uporabljajo diode za osvetlitev zaslona omogoča boljšo kakovost slike in nižjo porabo energije
  • OLED: za prikaz slike vsak pixel oddaja svetlobo in prikaže se nam slika z izjemnim kontrastom in barvami

Poleg same tehnologije zaslona je pomembna tudi osvetlitev zaslona. Lahko je lahko Direct LED ali Edge LED. Pri Direct LED osvetlitev so diode postavljene neposredno za zaslonom, kar omogoča enakomerno osvetlitev in boljši kontrast. Pri Edge LED osvetlitvi so LED diode postavljene na robovih zaslona, kar omogoča tanjšo obliko televizorja.

Najopaznejše razlike pri Google in Android TV

Poleg samega izgleda televizorja in njegove velikosti pa je pomembno še kakšen operacijski sistem ima televizor. Ko se odločamo ali bi izbrali Google TV ali Android TV, moramo vedeti kaj vsaka platforma ponuja in nam omogoča. Oba ponujata različne prednosti zato smo se odločili raziskati in pretestirati obe platformi, da vam lahko pomagamo pri vaši odločitvi. 

Primerjalna tabela

 

Google TV

Android TV

Vmesnik

Eleganten, intuitiven, personaliziran

Tradicionalen, manj personaliziran

Vsebina

Napredno, združevanje rezultatov iz različnih pretočnih storitev

Manj napredno, potreba po preklapljanju med aplikacijami

Glasovno upravljanje

Omogoča

Omogoča

Aplikacije

Integracija z Googlovimi storitvami

Večja izbira aplikacij tretjih oseb

Posodobitve

Pogostejše posodobitve

Redne, vendar manj pogoste posodobitve

Pametni dom

Omogoča

Omogoča

Igre

Integracija z Google Play Games

Širok izbor iger in aplikacij

Cena

Pogosto višji cenovni razred

Širši razpon cenovnih razredov, bolj dostopen za širšo publiko

Ekosistem

Redne inovacije, del ekosistema Googlovih naprav in storitev

Stabilen in zanesljiv, del ekosistema Android naprav in storitev

Spodaj pa smo pripravili podrobnejše opise za bolj poglobljeno razumevanje vseh funkcij, ki jih imata obe platformi ter kakšne so njihove prednosti in razlike. 

1. Uporabniški vmesnik

Prva stvar, ki jo najprej o prižgemo televizor je uporabniški vmesnik. To je vmesnik, preko katerega dostopamo do vseh funkcij in aplikacij ki nam jih naš pametni televizor ponuja. Pri primerjavi uporabniškega vmesnika nam je bila pomembna njegova enostavnost, hitrost in intuitivnost. pogledali smo si tudi ali omogoča personalizacijo in ali je vizualno privlačen.

Pri Google TV nas je navdušil sodoben, eleganten predvsem pa intuitiven dizajn. Zasnovan je tako, da uporabniku omogoča enostavno iskanje vsebin, saj lahko prikazuje tudi priporočila prejšnjih ogledov in s tem poveča možnosti, da boste našli vedno nekaj zanimivega zase. 

Na drugi strani pa Android TV deluje precej bolj klasično. Ima manj personalizacije, a je kljub temu zelo funkcionalen. Ima bolj splošen vmesnik a še vedno ponuja vse kar smo potrebovali. 

2. Iskanje vsebin

Najpomembnejša funkcija televizije je gledanje in iskanje vsebin. Pri iskanju vsebine smo upoštevali, kako enostavno je iskanje vsebine in ali omogoča združevanje rezultatov iz pretočnih vsebin.

Kot omenjeno Google TV uporabniku priporoča vsebine tudi na podlagi prejšnjih ogledov. Njegova prednost je tudi, da je sposoben poiskati in združiti rezultate iskanja tistih serj, ki so razpršene po različnih platformah. 

Android TV je pri tem nekoliko bolj tog, saj smo morali za iskanje določenih serij preklapljati med aplikacijami, kar je nekoliko manj priročno, vendar ima še vedno dobro iskalno funkcionalnost. 

3. Glasovni pomočnik

Glasovni pomočnik je ena iz sodobnejših funkcij na trgu. Omogoča nam upravljanje naprave preko govornih ukazov. Je zelo uporabna funkcija, če je na voljo v naši državi. za njegovo uporabo moramo pred tem preveriti ali je na voljo v naši državi in pa predvsem kateri jeziki so podprti. 

Obe platformi sta opremljeni z glasovnim pomočnikom. Ugotovili smo, da je ta funkcija zelo uporabna, če želimo hitro dostopati do želene vsebine in aplikacij. Zavedati pa se moramo da so glasovni ukazi lahko različni. Podpirajo lahko različne jezike, ki pa niso nujno vsi na voljo. Podpora za posamezne jezike se lahko razlikujejo glede na državo. 

Kljub temu da se glasovni pomočniki vsakodnevno izbiljšujejo lahko pride do napak pri prepoznavanju govora in natančnosti glasovnih ukazov. 

4. Aplikacije

Aplikacije lahko uporabljamo za gledanje vsebin, igranje iger, poslušanje glasbe in še več. Če želimo pametni televizor uporabljati še za zabavo, smo preverili koliko aplikacij ponuja posamezna platforma in kako dobro so integrirane z operacijskim sistemom televizorja. 

Obe platformi ponuja široko paleto različnih aplikacij. Google TV je novejša platforma in prejema pogostejše posodobitve, ima pa prednost pri integraciji z Googlovimi storitvami. Omogoča dostop do YouTuba, Google photos in drugih Google storitev. 

Android TV pa je platforma, ki je nekoliko bolj odprta do aplikacij ta tretje osebe, kar pomeni da ima uporabnik na voljo večjo izbiro aplikacij. Platforma prejema redne posodobitve, je stabila in zanesljiva, kar je pomembno za dolgoročno uporabo.

5. Pametni dom

Ste pomislili kdaj da bi preko televizije lahko upravljali svoje pametne naprave doma? Tako kot Google TV in Android TV imata te možnosti. Preko določenih aplikacij lahko v svojem domu upravljamo termostate, kamere, luči in druge naprave. 

Bistvena razlika je da Google TV ponuja globlješo integracijo s pametnimi napravami - ponuja poenoteno izkušnjo in je zelo priročno za vsakodnevno življenje. 

Pri Android TV pa je integracija manj globoka, kar pomeni da potrebujemo različne aplikacije za upravljanje pametnih naprav, torej ni istega poenotenja kot je to pri Google TV. 

6. Igre

Če bi želeli svojo televizijo uporabiti za igranje iger in drugo zabavo, vama obe platformi to omogočata. Google TV ima možnost Google Play Games, ki nam omogoča enostaven dostop do najljubših iger. Omogoča tudi  igranje najnovejših iger preko oblaka. 

Prav tako nam Android TV omogoča širok nabor iger, čeprav sama platforma ni tako močno usmerjena v igre kot Google TV. 

7. Cena

Kot pri vsaki odločitvi pri nakupu je tudi pri televizijah cena velik dejavnik, ki vpliva na našo odločitev za nakup.  Pametni televizorji so na voljo v različnih cenovnih razredih, odvisno od funkcij in kakovosti. Pri tem preverimo še garancijske pogoje in podporo proizvajalca.

Google TV je pogosto pri višjem cenovnem rangu, kar je razumljivo, saj ponuja številne napredne funkcije. Kljub visoki ceni, nam Google TV omogoča personalizirano izkušnjo in napredno integracijo z Googlovimi storitvami. 

Android TV je običajno na voljo v širšem cenovnem razponu, kar pomeni da je na bolj dostopen za širšo publiko. Torej če želite zmogljiv televizor, ki je cenovno dostopen je taka televizija primerna za vas. 

Za koga je primeren Android TV

Android TV pa boljša izbira za tiste, ki želijo večji nabor aplikacij in s tem večjo prilagodljivost glede na naše želje. Taki televizorji so cenovno ugodnejši, stabilnejši in zanesljivejši saj so del širšega ekosistema Android. Idealen je za uporabnike, ki si želijo dostop do različnih aplikacij ter dostop do široke izbire vsebin. 

Kdaj priporočamo da izberete Google TV

Google TV je odlična izbira za tiste, ki iščejo bolj personalizirano in celovito uporabniško izkušnjo. Ima eleganten in intuitiven uporabniški vmesnik za enostavnejšo navigacijo in iskanje vsebin na podlagi našir interesov. Zaradi pogostih posodobitev, imamo vedno dostop do najnovejših varnostnih popravkov in različnih novih funkcij. Če cenite personalizirano vsebino in želite imeti vedno naprednejše funkcije potem vam priporočamo Google TV.

Izbira pravega televizorja je danes zelo pomembna, saj tehnologija napreduje z neverjetno hitrostjo. Televizija se v današnjem času ne uporablja več samo za gledanje. Pojavili so se pametni televizorji, ki se lahko uporabljajo za domačo zabavo, namestitev različnih aplikacij in povezovanje naprav skupaj, vse to s pomočjo platforme, ki ji ima pametna televizija nameščeno. 

 

Če iščete nov pametni televizor, si oglejte našo ponudbo blagovnih znamk Samsung, Philips, LG, Hisense, Panasonic, Tesla in mnogo več v naši spletni trgovini. Naša ponudba vključuje televizorje različnih velikosti, tehnologijami zaslonov (LCD, QLED, OLED) in osvetlitvami (Direct LED, Edge LED), ki zagotavljajo izjemno kakovost slike.