Kako izbrati pravi otroški poganjalec

10.14.24. #Nasveti
Kako izbrati pravi otroški poganjalec

Izbira pravega otroškega poganjalca je pomembna odločitev. Lahko bi rekli, da je kot iskanje popolnega para čevljev - biti mora udoben, trpežen in v pravi velikosti. Poganjalec lahko močno vpliva na razvoj otroka, zato smo s pomočjo mamic v ekipi eMundie pripravili vodič kako najti pravega za vašega malčka. 

Zakaj izbrati poganjalec?

Kaj sploh je poganjalec? Poganjalec je kolo brez pedal, ki je namenjeno majšim otrokom. Z njim razvijajo ravnotežje in koordinacijo, kar jim kasneje pomaga pri začetku vožnje s pravim kolesom. 

Na njem se otroci naučijo ravnotežja in hitreje osvojijo veščine, ki jih bodo potrebovali pri kolesarjenju. Nekateri otroci se z njim začnejo voziti že zelo zgodaj (lahko že pred dvema letoma), saj so zelo zabavni. Na njemu se odrivajo s svojimi nogami in raziskujejo okolico. Le kateri otrok ne bi želel naokoli z vetrom v laseh? 

Naši mali dirkači iz ekipe eMundie so s poganjalci drveli po dvorišču in so z veseljem preživljali ure na svežem zraku. Sprehodi so postali zabavni, otroci so svobodno raziskovali okolico, mamice pa so uživale v njihovem navdušenju. No, dokler ni prišel trenutek, da smo morale vse po vrsti nositi poganjalec nazaj domov.

Kako izbrati poganjalec

Poglejmo nekaj ključnih lastnosti, na katere moramo biti pozorni, ko kupujemo poganjalca.

Starost in višina

Starost, predvsem pa višina otroka je ena izmed najpomembnejših dejavnikov pri izbiri. Vsak je zasnovan za določeno starostno skupino. Pomembno je, da otrok na njem sedi in je z obema nogama na tleh. To mu omogoča, da se lahko varno ustavi, ko je to potrebno. Za lažji nakup lahko tudi izmerite malčkovo višino in jo primerjajte z minimalno višino sedeža.

Poganjalec BAISHS LKY-808 je eden izmed takih, ki ima nastavljiv sedež in omogoča prilagoditev glede na otrokovo višino. Primeren je za otroke od od 2. do 4. leta.

Material poganjalčkov

Na voljo so v različnih materialih in vsak prinaša svoje prednosti in slabosti. Ta neposredno vpliva tudi na trpežnost, težo in udobje.

Plastika

Plastični poganjalci, kot je BAISHS LKY-803, so najlažji v primerjavi z lesom in kovino. Kaj pomeni za nas starše? Ko ga moramo vleči nazaj domov, bomo imeli manj naprezanja. Velikokrat so na voljo v različnih svetlih in pisanih barvah, zato pa bo tudi naš malček takoj opazen na dvorišču. So pogosto cenovno dostopni ter enostavni za čiščenje in vzdrževanje. Čeprav so ti odlčni za “mestno” vožnja po makadamu ali drugih bolj grobih terenih ni priporočljiva. 

Prednosti

  • Lahki
  • Dostopna cena
  • Enostavno čiščenje in vzdrževanje

Slabosti

  • Manjša trpežnost
  • Ni primerno za grobe terene

Les

Leseni poganjalci, kot je WOODYLAND leseni poganjalec-Motor Woody, so trajnostni, in zelo trpežni. Slabost teh estetsko dovršenih poganalcev je, da so težji kot drugi materiali. To ni samo težava za nas starše temveč tudi za malčka, ker bo potreboval več moči za manevriranje. Les je obnovljiv vir in leseni poganjali so odlična izbira za tiste, ki želijo nekaj kar je okolju prijazno. Čeprav je les tudi pri nas zelo popularen, vas z mamicami iz eMundie vas opozarjamo, da mora biti na suhem. Les ni primeren za dež in vlago, saj poškoduje njegovo površino. 

Prednosti

  • Trajnosten in trpežen
  • Okolju prijazen
  • Estetska privlačnost

Slabosti

  • Teža
  • Občutljivost na vlago in dež
  • Manjša prilagodljivost sedeža

Kovina

Nazadnje imamo kovinske poganjalce. Ti so znani po svoji trpežnosti in zanesljivosti, zato če želite nekaj kaj bo preživelo vse padce,kot je LIONELO poganjalec ALEX odlični za vas. So nekoliko lažji od lesenih in so zato primerni za daljše sprehode po različnih terenih. Prednost kovinskih je, da omogočajo večjo vzdržljivost kot plastični.

Kovinske poganjalce priporočamo vsem staršem, saj so izjemno stabilni in so najprimernejši za otroke, ki obožujejo hitrost in akcijo. 

Pred samim nakupom pa je dobro da preverite ali je zaščiten pred rjo, da ga boste lahko uporabljali v vseh vremenskih pogojih in vlago. Čeprav mogoče niso tako barviti in estetsko privlačni kot leseni, ponujajo veliko praktičnost - so lahki za lažjo prenosljivost, hkrati pa ima večino modelov kolesa iz EVA materiala, za vožnjo po vseh terenih

Prednosti

  • Trpežni za intenzivno uporabo
  • Lahkotnost
  • Stabilnost

Slabosti

  • Občutljivost na rjo
  • Manjši estetski
  • Hladnost materiala

Kateri material koles je pravi za gladko in stabilno vožnjo?

Glavno besedo pri poganjalcih imajo kolesa. Njihova velikost in material omogočata vožnjo po različnih terenih. Večja kolesa, kot so pri LIONELO BART poganjalcu, malčku omogočajo gladko vožnjo tudi po makadamu ali travi, ki bo prav tako zabavna kot je lahko po asfaltu. Poleg tega pa omogočajo tudi odlično blaženje udarcev.

Velikokrat opazimo, da so opremljeni s kolesi iz EVA pene. Kot mamice iz eMundie, prisegamo na kolesa iz EVA pene, kot je to pri LIONELO poganjalec ALEX , saj je zmagovalna kombinacija trpežnosti in udobja. Zaradi njih je celoten poganjalec lažji za prenašanje in manevriranje. Primerna so za vožnjo po neravnih terenih. Kar pa nas najbolj navdušuje je to, da ne potrebujejo napihovanja in so odporna proti predrtju. 

Zakaj je nastavljiv sedež ključnega pomena?

Naši otroci hitro rastejo, zato je nastavljiv sedež skoraj obvezen! Modeli kot je 

BAISHS Otroški poganjalec HS-A4 imajo sedeže, ki jih lahko prilagodimo otrokovi višini, kar zagotavlja daljšo uporabnost. Če pa ste ljubitelji minimalističnega sloga, so nekateri modeli, kot WOODYLAND leseni poganjalec-Motor Woody, zasnovani z ne-nastavljivimi sedeži. 

Sedež mora biti vedno prilagojen otrokovi višini. S tem mu omogočimo da se lahko varno ustavi in ga udobno uporablja. Pri poganjalcih z ne-nastavljivo višino sedeža pa priporočamo, da se podate v nakup za otroke, ki blizu končne višine za varno uporabo.

Kako izbrati barvo, ki bo navdušila vašega otroka?

Ali je barva pomembna? Seveda je! Otroci obožujejo svetle barve in zanimive vzorce, čeprav je lahko za nas manj pomembno, saj barva ne vpliva neposredno na njegovo funkcionalnost. Prava izbira barve poganjalca lahko močno vpliva na otrokovo navdušenje. 

Male princeske bodo zagotovo navdušene roza BAISHS poganjalcem HS-A4 z lučkami, medtem ko bodo mali športni raziskovalci navdušenim nad modrim BAISHS HS-A4 poganjalcem z lučkami. Če pa želimo nekaj nevtralnega vendar kljub temu svetlečega pa je bež BAISHS Otroški poganjalec/skiro LKY-808 z lučkami pravi za vse, ki radi raziskujejo svet okoli sebe.

Je težji poganjalec res boljša izbira?

Teža je pomembna predvsem za starše. Mi smo tisti, ki ga bomo morali prenašati, ko se otrok utrudi. Mamice na eMundii smo preizkusile veliko različnih modelov in smo ugotovile da so modeli, kot so poganjalci BAISHS, so idealni za manjše otroke. So lahki, kar pomeni da se tudi otrok lažje nauči vožnje z njim, staršem pa prihrani marsikatero bolečino v hrbtu, ko ga moramo nositi naokoli.

Po drugi strani pa smo opazili, da so težji modeli, bolj stabilni in robustni in s tem primerni za razgibane terene. Pogosto so le ti primerni za otroke, ki imajo več moči in za starše, ki so pripravljeni to nostiti.

Varnost in certifikati

Ko gre za otroke, je varnost na prvem mestu. Certifikati CE in EN71 sta certifikata, ki nakazuje da poganjalec izpolnjuje vse varnostne standarde. Na primer, vsi modeli blagovne znamke LIONELO imajo certifikate za varnost,  kar pomeni, da lahko mirno spimo, ko ga malček uporablja.

Poleg tega priporočamo, da vedno poskrbimo, da otrok na poganjalcu nosi zaščitno čelado in druge varnostne pripomočke, še posebaj če ima rad hitrost in drznost. 

Izbira naj bo premišljena. To bo prvo prevozno sredstvo malčka, ki ga bo spremljalo do koraka samostojne vožnje s kolesom. Vsi želijo da otrok uživa v vožnji z njim - mi starši pa da ne ostanemo s prazno denarnico ali bolečim hrbtom od prenašanja pretežkega poganjalca.