Kako izbrati tablični računalnik v letu 2024: Vse kar morate vedeti

09.11.24. #Nasveti
Kako izbrati tablični računalnik

Prva komercialno uspešni tablični računalnik je bil Apple iPad, ki je izšlel leta 2010. Mnogi pa ne vedo, da je bil njen predhodnik tablični računalnik z imenom Newton. Izšel je že leta 1993, bil pa je ena izmed prvih naprav, ki je omogočala prepoznavanje rokopisa.

S časom so tablični računalniki postali eni izmed priljubljenih naprav za delo ali učenje na poti. Na trgu je na voljo številno različnih modelov, ki se razlikujejo po zmogljivosti in ceni. Da bi vam olajšali izbiro, smo s tehničnimi navdušenci in strokovnjaki na tem področju pripravili vodnik, ki vas bo pomagal pri nakupu prave naprave za vaše potrebe. 

Vrste tabličnih računalnikov

Tablice so lahko prilagojene različnim načinom uporabe - od osnovnih nalog,  kot so branje knjig, brskanje po spletu in predvajanje glasbe, do zahtevnejših nalog kot so ustvarjanje digitalnih vsebin in profesionalno delo. 

S pomočjo povratnih informacij naših strank in raziskavi ki smo jo naredili, smo tablice razdelili v večje skupine, ki ustrezajo določenim načinom uporabe:

Osnovne tablice

Namenjene so osnovnim vsakodnevnim nalogam kot so brskanje po spletu, branje e-pošte,predvajanje glasbe in uporaba družabnih omrežij. Idealne so za nezahtevne uporabnike, ki iščejo cenovno dostopne naprave. Običajno imajo manj zmogljiv procesor, manj pomnilnika in omejen prostor za shranjevanje kar pa zadostuje za osnovno uporabo.

Priporočene znamke: Blackview ali Huawei, ki ponujata odlično razmerje med ceno in kakovostjo za osnovno rabo.

Tablice za delo

Ko smo iskali idelane tablice za večopravilnost in uporabno naprednejših programov smo odkrili, da tablice za delo potrebujejo zmogljivejši procesor, več RAM-a in več shranjevalnega prostora. Naši kupci so pohvalili tudi možnost priklopa tipkovnice in miške, kar povečuje njihovo vsestranskost pri delu.

Priporočene znamke: Microsoft in Samsung ki ponuja izjemno zmogljivost in prilagodljivost.

Tablice za zabavo

Za dobro multimedijsko izkušnjo, je pomembno da ima naprava visoko ločljivost zaslona, za jasne in čiste barve. Naši testi so pokazali, da so te naprave opremljene tudi s kakovostnimi zvočniki in izboljšano grafiko. Opazili smo tudi, da pogosto ponujajo dodatni razširljiv prostor za shranjevanje.

Priporočene znamke: Samsung je odlična za tiste, ki iščejo vrhunsko zabavo.

Tablice za otroke

Tablice za otroke so pogosto opremljene z robustnim ohišjem, ki je odporno na udarce in padce. Starši, ki so kupili take tablice, so bili zadovoljni s funkcijami starševskega nadzora, ki omogočajo spremljanje in omejevanje uporabe naprave. Zasnovane so z mislijo na varnost, izobraževanje in zabavo malih uporabnikov. Velikokrat pa so opremljene z intuitivnim vmesnikom, ki je prilagojen otrokom in svetlimi, privlačnimi barvami.

Priporočene znamke: Blackview je zaradi svoje robustnosti odlična naprava za otroke

Tablice za študente

Pred začetkom šolskega leta, smo v naši spletni trgovini opazili povečano število nakupov tablic, ki podpirajo uporabo pisala. Ta omogoča enostavno in priročno pisanje zapiskov neposredno na zaslon. Povratne informacije naših strank so nam potrdile, da so te tablice idealne za šolo in študij, saj ponujajo vse, kar študent potrebuje za uspešno študijsko izkušnjo.

Priporočene znamke: BooX in Samsung sta odlični izbiri za študente.

Tablice za starejše 

Starejši uporabniki cenijo večje ikone in intuitiven vmesnik, ki olajšata upravljanje naprave tistim, ki niso vešči sodobne tehnologije. Stranke jih v večini primerov uporabljajo za branje novic, komunikacijo z družino in izvajanje osnovnih aplikacij. 

Priporočene znamke: Aiwa ali Blackview, sta cenovno dostopni in primerni za starejše uporabnike

Fizične lastnosti in značilnosti tabličnih računalnikov

Pri nakupu pravega tabličnega računalnika je pomembno, da upoštevamo v katero skupino uporabnikov spadamo. V tabeli je hiter pregled značilnosti in na kaj naj bomo pozorni pred nakupom, vsaka od značilnosti pa je še dodatno opisana.

Tip tablice Zaslon (palci / ločljivost) Procesor (GHz) RAM Shramba (GB) Baterija (mAh) Zvočniki in kamera (MP)

Osnovne tablice

8-10 palcev / 1280x800 1,5-2,0 GHz 2-4 GB 64 GB 4000-6000 mAh 2-5 MP

Tablice za delo

10-12 palcev / 1920x1200 ali več 2,0-2,5 GHz 6+ GB 256 GB ali več 7000-9000 mAh 8-12 MP

Tablice za zabavo

10 palcev ali več / 2560x1600 2,5-3,0 GHz 6+ GB 128GB ali več, možnost razširitve 7000-9000 mAh glavna kamera med 8 - 12 MP, sprednja kamera 5 MP

Tablice za otroke

7-8 palcev / 1280x800 1,5-2,0 GHz 4-6 GB 64 GB, možnost razširitve 4000-6000 mAh 2-5 MP

Tablice za študente

8-10 palcev / 1920x1200 2,0-2,3 GHz 4+ GB 128 GB, možnost razširitve 6000-8000 mAh glavna kamera med 5 - 8 MP, sprednja kamera 5 MP

Tablice za starejše

10+ palcev / 1920x1200 ali več 1,5-2,0 GHz 2-3 GB 64 GB, možnost razširitve 5000-7000 mAh 5-8 MP

Zaslon

Zaslon je okno v digitalni svet tablice in ključnega pomena za dobro uporabniško izkušnjo. Od njegove velikosti in ločljivosti pa je odvisno ali boste uživali v jasnih in čudovitih barvah med gledanjem filmov, ali boste izbrali manjšo velikost za lažjo prenosljivost.

Izkazalo se je da so manjši zasloni bolj primerni za branje novic, e-pošte in uporabno na poti. Za delo z grafiko in oblikovanje je pomembna visoka ločljivost, medtem ko je za osnovno uporabo dovolj že manjša ločljivost.

Zaslon

Nasvet za nakup:

  • Osnovna uporaba: srednja velikost med 8” in 10” in osnovna ločljivost - okoli 1280x800 px
  • Za delo: velikost med 10” in 12” in visoka ločljivost 1920x1200 px ali višje
  • Za zabavo: velikost vsaj 10”in več ter visoka ločljivost 2560x1600 px ali višje
  • Za otroke: velikost med 7” in 8” in osnovna ločljivost 1280x800 px
  • Za študente: velikost med 8” in 10” in visoka ločljivost  1920x1200 px ali višje
  • Za starejše: velikost vsaj 10” in dobro ločljivost 1920x1200 ali višje

Uporabniški vmesnik

Uporabniški vmesnik ima veliko vlogo pri interakciji z uporabnikom. Vmesnik mora biti intuitiven in enostaven za uporabo brez težav in zapletov. Operacijski sistemi kot so iOS, Android in Windows, ponujajo različne uporabniške vmesnike, zato je priporočljivo, da izberete tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Uporabnicki_vmesnik

Nasvet za nakup:

  • Osnovna uporaba: Priporočamo Android One je znan po svoji čistosti in odsotnosti nepotrebnih aplikacij.
  • Za delo: Priporočamo Windows 11, ki omogočata večopravilnost in dostop do poslovnih aplikacij iz okolja Microsoft. 
  • Za zabavo: Priporočamo Android, kateri ponuja prilagodljiv vmesnik
  • Za otroke: Priporočamo Amazon Fire OS, ki je prilagojen za otroke z jasnimi ikonami ali Android s starševskim nadzorom, ki prav tako omogoča prilagoditev
  • Za študente: Priporočamo Android, ki omogoča hitro navigacijo med aplikacijami za študij ali ki je odličen za spletno učenje ter ponuja sinhronizacijo z Google storitvami .
  • Za starejše: Priporočamo Android ali Samsung One UI, z večjimi ikonami in enostavnim načinom

Shramba

Kapaciteta shrambe, ki nam jo ponuja tablice je zagotovo pomemben dejavnik pri izbiri in nakupu prave tablice. Naši testi so pokazali, da je dovolj prostora ključnega pomena za nemoteno delovanje naprave, še posebej če shranjujete veliko podatkov ali uporabljate zahtevne aplikacije. Prav tako je možnost razširitve spomina microSD kartice, kar je priročno, če potrebujemo več prostora za shranjevanje.

Shramba

Nasvet za nakup:

  • Osnovna uporaba: vsaj 64 GB 
  • Za delo: vsaj 256 GB ali več
  • Za zabavo: z večjo shrambo 128 GB ali več z možnostjo razširitve
  • Za otroke: vsaj 64 GB
  • Za študente: vsaj 128 GB prostora z možnostjo razširitve
  • Za starejše: vsaj 64GB z možnostjo razširitve

Procesor

Ko razmišljamo o zmogljivosti naprav, je potrebno pomisliti na srce naprave. Pri tabličnih računalnikih je to procesor. Procesor ali CPU (centralna procesorska enota) je komponenta, ki vpliva na hitrost in odzivnost naprave. Zmogljivejši kot je procesor hitrejše bo delovala tablica, lažje bomo opravljali večopravilnost.

Procesor

Nasvet za nakup:

  • Osnovna uporaba: osnovni procesor s frekvenco okoli 1,5 GHz do 2,0 GHz - kot sta MediaTek Helio P22T ali Qualcomm Snapdragon 429
  • Za delo: zmogljivejši procesor s frekvenco okoli 2,0 GHz do 2,5 GHz - kot sta Qualcomm Snapdragon 865 ali Apple A12 Bionic,
  • Za zabavo: močnejši procesor  s frekvenco 2,5 GHz do 3,0 GHz - kot sta Qualcomm Snapdragon 870 ali Apple A14 Bionic
  • Za otroke: osnovi ali manj zmogljiv procesor s frekvenco okoli 1,5 GHz do 2,0 GHz - kot sta MediaTek MT8168 ali Qualcomm Snapdragon 450
  • Za študente: zmogljivejši procesor s frekvenco med 2,0 GHz do 2,3 GHz - kot sta Qualcomm Snapdragon 665 ali Apple A10 Fusion
  • Za starejše: osnoven procesor s frekvenco okoli 1,5 GHz do 2,0 GHz - kot sta Qualcomm Snapdragon 439 ali MediaTek MT6762

RAM

RAM vpliva na sposobnost naprave za večopravilnost. Ugotovili smo da več RAM-a omogoča delovanje več aplikacij hkrati brez zatikanja. Tisti uporabniki, ki redno uporabljajo več aplikacij hkrati, se zahteva od tablic večjo procesorsko moč in večjo količino RAM-a.

RAM 

Nasvet za nakup:

  • Osnovna uporaba: 2 do 4 GB RAM-a bo zadostovalo za osnovne naloge
  • Za delo: vsaj 6 GB RAM-a za nemoteno večopravilnost
  • Za zabavo: od 4 do 6 GB RAM-a
  • Za otroke: 2 GB RAM-a je dovolj za izobraževalne igre
  • Za študente: vsaj 4 GB RAM-a
  • Za starejše: okoli 2 do 3 GB

Kapaciteta baterije

Kapaciteto baterije se meri v miliamperih na uro (mAh), pri tem večje številke običajno pomenijo daljšo življenjsko dobo baterije. Zmogljivost baterije določa koliko časa bo uporabnik nemoteno lahko uporabljal tablico. Vzdržljivost baterije je močno odvisna od vrste nalog, ki jih na napravi izvajamo. Pomembno je da izberemo tablico z ustrezno kapaciteto baterije glede na naše potrebe.

Nasvet za nakup:

  • Osnovna uporaba: med 4000 mAh in 6000 mAh - vsaj 6 do 8 ur uporabe
  • Za delo: med 7000 mAh in 9000 mAh - vsaj 8 do 10 ur
  • Za zabavo: med 7000 mAh in 9000 mAh - vsaj 8 ur
  • Za otroke: med 4000 mAh in 6000 mAh - saj 6 do 8 ur uporabe
  • Za študente: med 6000 mAh in 8000 mAh - vsaj 8 ur
  • Za starejše: med 5000 mAh in 7000 mAh - vsaj 7 do 9 ur

Zvočniki in kamera

Če boste teblivo uporabljali napravo za multimedijo in igranje iger, je pomembno da izberete tablico s kvalitetnimi zvočniki. Poleg zvočnikov je pomembna tudi kvaliteta kamere, predvsem za video klice ali zajemanje slik in videov. 

Zvočniki in kamera

Nasvet za nakup:

  • Osnovna uporaba: Priporočamo osnovno kamero z ločljivostjo med 2 MP in 5 MP
  • Za delo: Priporočamo kakovostno kamera z ločljivostjo med 8 MP in 12 MP
  • Za zabavo: Priporočamo glavna kamera med 8 MP in 12 MP, prednja kamero vsaj 5 MP 
  • Za otroke: Priporočamo osnovno kamero z ločljivostjo med 2 MP in 5 MP
  • Za študente: Priporočamo zadnjo kamero med 5 MP in 8 MP, sprednjo kamero vsaj 5 MP
  • Za starejše: Priporočamo kamero z ločljivostjo med 5 MP in 8 MP

Cenovni razpon: Kako vpliva na odločitev?

Izbira pravega tabličnega računalnika ni enostavna naloga. Pri tem igra tudi ključno vlogo cena, zato smo se odločili, da podrobno preučimo, kako cena vpliva na zgoraj navedene ključne komponente in funkcionalnost naprav. Ugotovili smo, da ni dovolj gledati le na ceno naprave, temveč tudi kaj za tako ceno tudi dobimo. 

Cenovno dostopnejše tablice, ki smo jih preizkusili, so običajno opremljene z osnovnimi funkcijami za brskanje po spletu in uporaba osnovnih aplikacij. Kupci, ki so kupili take naprave so bili večinoma zadovoljni, vendar so nam omenili, da niso najbolj primerne za zahtevnejše naloge in igranje zahtevnejših iger.

Dražje naprave pa smo testirali v različnih scenarijah uporabe. Testirali smo jih kako se obnašajo za igranje iger, urejanje videov in uporaba poslovnih programov. Izkazale so se da so zanesljive in zmogljive, kar upraviči njihovo ceno. Ugotovili smo tudi, da so uporabniki teh tablic zadovoljni tudi z dodatno podporo in dodatnimi storitvami ki jih proizvajalec ponuja.

Uporabniki, ki iščejo visoko zmogljivost in napredne funkcije, pogosto izberejo dražje naprave, saj jim te zagotavljajo boljšo izkušnjo in večjo zanesljivost na dolgi rok.

Z dobro odločitvijo in izbiro prave tablice za vas, pomeni brezskrbno uporabo v prihodnjih letih.