Kako očistiti in odzračiti radiator?

10.07.24. #Nasveti
Kako očistiti in odzračiti radiator?

Ste mogoče kdaj opazili, da je zgornji del radiatorja hladen, spodnji del pa vroč? Ali pa da se kljub nenehnemu segrevanju vaš dom ne ogreje kot se je nekdaj? Radiatorji so ključni del ogrevalnih sistemov, pa jih kljub temu jemljemo kot samoumevne in se za njih zmenimo šele, ko začnejo delovati slabše.

Čiščenje in odzračevanje radiatorja, ni nekaj kar lahko naredimo samo takrat, ko ne delujejo pravilno - ta postopek bi moral biti del rednega vzdrževanja našega ogrevalnega sistema.

Postopek ni zapleten, prihrani pa nam lahko precej denarja na računu za ogrevanje. Za vas smo pripravili vodič, kako to storiti, kakšne težave lahko pričakujemo in kako ohraniti radiatorje v najboljšem stanju.

Kako očistiti radiator

Radiatorji sčasoma začnejo nabirati prah in umazanijo, nekateri pa celo rjo. Vse to lahko zmanjša njihovo učinkovitost. Če zanemarimo čiščenje bomo hitro opazili da radiator ne ogreva več enakomerno oziroma so nekateri prostori v hiši hladnejši.

Če radiator ni vzdrževan lahko privede do:

  • Večje porabe energije: Radiatorji potrebujejo več časa in energije, da segrejejo prostor, če so prekriti s prahom
  • Neenakomernega ogrevanja: V prostoru lahko pride do hladnejših prostorov, ker ne ogrevajo enakomerno.
  • Poškodb: Nabiranje vlage in rje lahko skrajša življenjsko dobo radiatorjev

Postopek čiščenja radiatorja

Da boste lahko učinkovito očistili radiator in da bo deloval optimalno naredimo nasledje:

  1. Izklopite ogrevanje: Pred začetkom izklopimo ogrevanje in pustimo radiator, da se ohladi

  2. Čiščenje prahu: Za čiščenje prahu lahko uporabimo sesalnik, ki ima ozek nastavek, da dosežemo reže ali pa mehko krtačo. Pozorni smo na rebra radiatorja, saj se tam prah najpogosteje nabira.

  3. Brisanje z vlažno krpo: Pri tem uporabimo mehko in vlažno krpo, da očistimo površino radiatorja. Lahko uporabimo tudi za to posebaj namenjena čistila ali pa uporabimo posebno čistilo za rjo, če opazimo znake korozije.

  4. Čiščenje notranjosti: Če imate doma, klasične radiatorje kot je VOGEL & NOOT panelni ventilski radiator lahko poskusimo odstraniti zgornji del radiatorja in z dolgo mehko krtačo očistimo notranjost. To bo izboljšalo kroženje zraka

  5. Sušenje in pregled stanja: Po koncu osušimo radiator, da preprečimo nastanek rje. Poleg tega pa si lahko še radiator natančno ogledamo za poškodbami. Če je rja prisotna, uporabite čistilo za odstranjevanje rje ali pa razmislite o zaščitnem premazu. Če to ne pomaga vam za preprosto rešitev priporočamo menjavo radiatorja kot je KORADO radiator Classic TIP 21. Ta radiator je prav tako izjemno trpežen, saj je izdelan iz kakovostnega materiala, ki je odporen proti koroziji in mehanskim poškodbam.

Kako odzračiti radiator

Odzračevanje radiatorjev je prav tako pomembno kot samo čiščenje. Odzračevanje pomeni odstranjevanje ujetega zraka, ki se sčasoma nabere v ogrevalnem sistemu. Odvečen zrak lahko preprečuje pravilno kroženje vroče vode, kar povzroči da radiator ne segreva enakomerno – zgornji del je hladen, medtem ko je spodnji vroč.

Če radiator ni odzračen lahko privede da ogrevalni sistem dela več, porablja več energije, posledično pa plačujemo višje račune za manj udobja. Lahko se tudi zgodi preobremenitev črpalke, ali celo poškodba radiatorja.

Koraki za odzračevanje radiatorjev

  1. Orodje za odzračevanje: Za odzračevanje potrebujemo ključ za odzračevanje, s katerim lahko odpremo ventil na radiatorju.

  2. Izklopite ogrevanje : Pred začetkom izklopimo ogrevanje in pustimo radiator, da se ohladi. Preprečiti moramo uhajanje vroče vode.

  3. Poiščite odzračevalni ventil: Ventil se običajno nahaja navrhu radiatorja. Uporabimo ključ za odzračevanje, rahlo zavrtimo ventil, dokler ne zašlišimo sikanja zraka, ki izhaja iz radiatorja.

  4. Odzračite radiator: Ko zaslišimo sikanje, pomeni, da zrak izhaja iz radiatorja. Ko začne iz ventila pritekati voda, ga zapremo. Pri sebi imamo vedno majhno skodelico ali krpo, da ujamemo vodo, ki lahko izteče.

  5. Preverite delovanje radiatorja: Po koncu vklopimo ogrevanje in preverimo, ali se radiator enakomerno ogreva. Če opazimo da ima radiator še vedno hladne točke, ponovimo postopek ali se posvetujemo s strokovnjakom.

Za večjo priročnost in učinkovitost lahko namestimo NETATMO pametnni radiatorski ventil KIT NVP-N-EC, ki omogoča boljšo regulacijo ogrevanja, s čimer zmanjša potrebo po ročnem odzračevanju, saj radiator deluje bolj enakomerno in učinkovito

Nasvet za vzdrževanje radiatorjev

Poleg čiščenja in odzračevanja radiatorjev je nekaj preprostih trikov, kako lahko izboljšati njihovo učinkovitost in podaljšate njihovo življenjsko dobo.

  • Redno vzdrževanje: Vsaj dvakrat letno poskrbimo za čiščenje in odzračevanje radiatorjev, še posebej pred začetkom kurilne sezone.

  • Preverjanje za znaki karozije: Karozija je pogosta težava pri starejših radiatorjih. Če jo opazimo jo takoj očistimo z ustreznimi čistili za rjo ali zaščitnimi premazi.

  • Investirajte v kakovostne radiatorje: Če razmišljate o menjavi ali nadgradnji radiatorjev, izberite radiatorje, ki so odporni na korozijo in imajo učinkovito porabo energije. Za več informacij o najboljših radiatorjih si preberite naš članek "Najboljši radiatorji".

  • Investirajte v dodatke: Radiatorji niso le naprave za ogrevanje, ampak lahko postanejo tudi večnamenski dodatki za vaš dom. BIAL nosilec za brisače Duo Set omogoča, da radiator postane tudi sušilnik za brisače.

  • Pametni ventili: Pametni radiatorski ventili, kot je NETATMO NVP-N-EC, omogočajo, da natančno nastavimo temperaturo prostora in optimizirate ogrevanje, kar pripomore k zmanjšanju porabe energije.

Redno vzdrževanje radiatorjev je ključnega pomena za enakomerno ogrevanje in nižje stroške.