Kako pravilno očistimo in pripravimo bazen na novo sezono

06.26.24. #Članki
Kako pravilno očistimo in pripravimo bazen

Kako pravilno očistimo in pripravimo bazen na novo sezono

Vroče poletje doma postane prava zabava z lastnim bazenom. Prvi PVC bazen je bil postavljen v ZDA v začetku 1960-ih let. Meril je približno 4 metre v premeru in bil globok okoli 1 meter. Takšni bazeni so hitro postali priljubljeni zaradi svoje cenovne dostopnosti in enostavne postavitve.

V tem članku si oglejmo, kako poteka pravilno vzdrževanje PVC bazenov, predlagamo nasvete, kako vzdrževati bazensko vodo, da bo čista, brezbarvna in higiensko neoporečna ter kako preprečimo umazaniji, da uničuje bazen ter s tem zagotavljamo trajno in varno uporabo.

Na eMundii vam nudimo pestro izbiro samostoječih in otroških bazenov znamke Intex, ki je med vodilnimi proizvajalci napihljivih in montažnih bazenov ter drugih napihljivih izdelkov. Intex je postal sinonim za visokokakovostne, cenovno dostopne PVC bazene, ki jih je enostavno postaviti in vzdrževati. Njihova široka paleta izdelkov omogoča številnim družinam po vsem svetu uživanje v poletnih radostih na lastnem dvorišču. 

Zavezanost k varnosti, trajnosti in enostavni uporabi je pripomogla k njihovemu uspehu in priljubljenosti na globalnem trgu, kar Intex postavlja v sam vrh inovatorjev v industriji bazenov. 

Na eMundii ponujamo tudi različne Dodatno opremo za bazene za lažje vzdrževanje, da bo življenjska doba vašega bazena čim daljša ter čofotanje v vodi brezskrbno!

Katere vrste bazenov poznamo?

Med bazeni in bazensko tehniko boste našli različne modele bazenov, od manjših za manjše vrtove do velikih za prave plavalne užitke. Montažni ali vgradni bazeni so elegantna rešitev za poletno uživanje, saj omogočajo enostavno postavljanje in pospravljanje.

Na eMundii smo za poletje pripravili bogat izbor različnih modelov, ki so odlična izbira za vašo domačo oazo:

Kateri so osnovni pripomočki za vzdrževanje bazenov?

Osnovni paket za pravilno vzdrževanje bazena je ključen za zagotavljanje čiste in varne vode ter dolgotrajno uporabo bazena. Vključuje več ključnih komponent, ki skupaj tvorijo učinkovit sistem za vzdrževanje vodne kakovosti in opreme bazena.

Filter za bazen

Prva in ena najpomembnejših naprav v osnovnem paketu je filter za bazen. Filter je srce sistema, ki skrbi za cirkulacijo vode, kar omogoča filtracijo in enakomerno porazdelitev kemičnih dodatkov po bazenu. Redno delovanje filtra je ključno za preprečevanje nabiranja umazanije in zagotavljanje kemične stabilnosti vode.

Termometer za bazen

Naslednja ključna komponenta pripomočkov za bazen je termometer za bazen, saj omogoča natančno spremljanje temperature vode. Primerna temperatura je ključna za udobje uporabnikov in učinkovitost kemičnih procesov v bazenu.

Robotski in ročni sesalci za bazen

Sesalec za bazen je ključen za naše vzdrževanje, saj deluje neodvisno od glavnega filtrnega sistema. Omogoča temeljito čiščenje bazena z odstranjevanjem odpadnih delcev, kot so žuželke, alge in bazenske rastline, brez potrebe po zagonu celotnega sistema. To zagotavlja enostavno in učinkovito vzdrževanje vode ter boljšo uporabniško izkušnjo. Sesalec samostojno odstranjuje umazanijo, zagotavlja čisto in jasno vodo ter zmanjšuje potrebo po ročnem delu.

Boja za klor v bazenu

Osnovna oprema za vzdrževanje bazena zaradi svoje ključne vloge pri ohranjanju čiste in varne vode je pripomoček za bazene boja za klor v bazenu.

Klor deluje kot močan dezinfekcijski agent, ki uničuje mikrobe, bakterije in druge potencialno škodljive organizme v bazenski vodi. Redna uporaba klora ohranja vodo kristalno čisto in preprečuje rast alg ter širjenje bolezenskih povzročiteljev. Zato je boja za klor nepogrešljiva oprema, ki zagotavlja učinkovito vzdrževanje bazena in varnost vseh uporabnikov.

Skupaj tvorijo osnovo za uspešno vzdrževanje bazena, kar omogoča brezskrbno uživanje v čisti in varni vodi skozi celotno plavalno sezono.

Kako očistimo in pripravimo PVC bazen na novo sezono

Ključno pri vzdrževanju bazena je redno čiščenje PVC obloge, saj se tekom uporabe nabira tako organska kot mineralna umazanija.

Pri eMundii smo za vas pripravili 6 nasvetov, kako najlažje vzdrževati bazen. Te nasvete je smiselno redno upoštevati za učinkovito in dolgotrajno vzdrževanje montažnega bazena ter zagotavljanje čiste in varne vode za uporabnike.

  • Redno čiščenje PVC obloge s primernimi čistili za odstranjevanje organske umazanije (alkalna čistila) in vodnega kamna (kislinska čistila). Čiščenje naj poteka v oblačnem vremenu ali zvečer, da se izognemo močni sončni svetlobi.
  • Pomembno je temeljito izpiranje očiščenih površin ter uporaba nežnih gob, ščetk ali krp za preprečevanje poškodb PVC materiala.
  • Redno čiščenje površine vode bazena z mrežico za odstranjevanje listja, vejic in večjih delcev ter uporaba sesalnika za odstranjevanje nečistoč z dna.
  • Odstranjevanje alg in vodnega kamna s sten bazena s pomočjo ukrivljene krtačke za čiščenje, kar pomaga ohranjati površino sten čisto.
  • Pokrivanje bazena s primernim pokrivalom iz PVC-materiala, še posebej ponoči ali v slabem vremenu, da preprečimo kopičenje nečistoč in ohranjamo kakovost vode.

S temi preprostimi koraki lahko učinkovito očistimo PVC bazen in mu zagotovimo dolgotrajno čistost ter ohranjamo estetski videz obloge. Redno čiščenje je ključno za vzdrževanje kakovosti bazenske vode in udobno uporabo bazena skozi vso plavalno sezono.

Prednosti dodatne opreme za čiščenje 

Filtri

Filtrirni sistem je izjemno pomemben del našega bazenskega ekosistema, saj skrbi za čistočo bazenske vode. Zato je pri vzdrževanju bazena ključno tudi redno čiščenje in pravilna uporaba bazenskega filtra, kar vpliva na kakovost vode in udobje kopalcev.

Peščeni filtri so za nas odlična izbira za filtriranje bazenske vode zaradi njihove učinkovitosti pri uporabi kremenčevega peska in močnejših črpalk, kar omogoča tudi uporabo bazenskih sesalcev. Hitrejši pretok vode zagotavlja izboljšano kakovost vode in zmanjšuje potrebo po kemikalijah. Pomembno je, da ustrezno zaščitimo filtrirni sistem pred vremenskimi vplivi, saj lahko nepravilna zaščita povzroči pregrevanje. Redno čiščenje peščenega filtra ter menjavanje peska na 2 do 4 leta je priporočljivo za dolgotrajno delovanje. Pri izbiri črpalke pa se osredotočamo na primernost glede na velikost bazena in zmogljivost filtrirne naprave, kar zagotavlja nemoten pretok vode skozi filter.

Po vsaki nevihti skrbno pregledamo filter zaradi morebitnega listja in nesnage ter zagotovimo njegovo optimalno delovanje. Za optimalno filtracijo vode priporočamo 6-8 urno delovanje črpalke na dan, najbolje ponoči, ko ni kopalcev v bazenu. Redno vzdržujemo kartonske in peščene filtre, da ohranimo njihovo učinkovitost. Frekvenca čiščenja filtrov je odvisna od uporabe bazena, po nevihtah pa filter natančno pregledamo zaradi možne nesnage, ki jo prinese voda.

Robotski in ročni sesalci 

Pri vzdrževanju našega bazena se srečujemo z izbiro med ročnim in avtomatskim čiščenjem. Ročno sesanje zahteva potrpežljivost in natančnost, medtem ko nam avtomatski robotski sesalci omogočajo hitrejše in učinkovitejše čiščenje.

Tehnologija nam ponuja številne možnosti, od kabelskih do brezžičnih sesalcev, ki samostojno obvladajo vse kotičke bazena. Za čistejšo vodo in več užitkov pri uporabi se odločimo za napredne robotske sesalce, ki olajšajo našo skrb za oazo domače sprostitve.

Sesalci za bazen nam tako omogočajo, da bazen ohranjamo vedno čist in pripravljen za uživanje, brez nepotrebnega dela in skrbi.

5 prednosti čiščenja s sesalci za bazen

  1. Časovna učinkovitost: Avtomatski robotski sesalci nam prihranijo veliko časa, saj samostojno opravijo čiščenje bazena v približno 2 urah, medtem ko se mi lahko posvetimo drugim aktivnostim.
  2. Popolnost čiščenja: Roboti so programirani za čim bolj temeljito sesanje, kar pomeni, da ne spregledajo nobenega dela bazena, vključno s tlemi, stenami, stopnicami in bazenskim robom.
  3. Enostavnost uporabe: Avtomatski sesalci delujejo neodvisno od filtracijskega sistema bazena, kar pomeni, da se jim ni treba ukvarjati s priklopom na sesalno cev. Z enim pritiskom na gumb ali daljinskim upravljanjem se lahko enostavno upravljajo.
  4. Napredne funkcionalnosti: Novejši modeli ponujajo številne napredne funkcije, kot so daljinsko upravljanje, različni programi čiščenja, opozorilni signali in celo upravljanje prek pametnih naprav.
  5. Zmogljivost in trajnost: Roboti so običajno opremljeni s trpežnimi motorji in čistilnimi krtačami, kar jim omogoča učinkovito odstranjevanje umazanije in dolgo življenjsko dobo.

Pomembnost vzdrževanja vode v bazenu

Zagotavljanje higiene je ključno pri vzdrževanju bazena in še posebej enostavno z izdelki Planet Pool. Na eMundii ponujamo široko izbiro njihovih izdelkov za odstranjevanje vseh vrst nečistoč, vključno z algami, vodnim kamnom, olji in kozmetičnimi ostanki. S tem preprečujemo rast mikroorganizmov, ki bi lahko motili bistrost vode in ogrozili zdravje kopalcev.

  • Za začetnike priporočamo osnovni komplet za vzdrževanje bazenske vode Planet Pool starter set, ki vključuje klor granulat, velike klorove tablete, algicid, pH minus granulat, tester za pH in klor ter navodila. Primeren je za bazene od 6000 litrov naprej, zagotavlja popolno nego in kristalno čisto vodo.
  • Uravnavanje pH vrednosti je ključno. Redno preverjamo in uravnavamo pH vrednost vode v bazenu med 7,0 do 7,4, kar zagotavlja učinkovito delovanje dezinfekcijskih sredstev za bazensko vodo. Pravilna pH vrednost ne le učinkovito dezinficira vodo, ampak tudi preprečuje draženje kože in oči ter poškodbe bazenske opreme. Če je pH vrednost previsoka, uporabljamo sredstvo za bazensko vodo Planet Pool ph-minus tekoči, ki omogoča, da pH vrednost spustimo v optimalni razpon.
  • Za učinkovito dezinfekcijo vode uporabljamo sredstva za bazensko vodo, kot so Planet Pool klor granulat hitrotopen in Planet Pool male klorove tablete hitro topne. Ta sredstva učinkovito uničujejo mikroorganizme v vodi, kar zagotavljajo varno in bakteriološko ustrezno okolje za kopanje.
  • Da preprečimo rast alg, redno dodajamo sredstva za bazensko vodo proti algam, kot sta Planet Pool Algacit standard rahlo peneč in Planet Pool Algacit special nepeneč. To zmanjšuje možnosti za neprijeten vonj in spolzke površine ter zmanjšuje potrebo po intenzivnem čiščenju.
  • Za izboljšanje estetike vode uporabljamo sredstva za bazensko vodo za bistrenje, kot je Planet Pool Flockstar kartuše, ki pomagajo odstraniti majhne delce nečistoč, ki jih filtracija vode ne more učinkovito odstraniti. To pripomore k ohranjanju čiste in prozorne vode skozi celotno sezono, kar omogoča prijetno izkušnjo uporabnikom bazena.
  • Spremembe v bazenski vodi so lahko zelo hitre, ko je temperatura vode višja od 28°C ter ob deževju in nevihtah. Še posebej bodite po nevihti pozorni na pH vrednost vode in količino dezinfekcijskega sredstva. Priporočljivo je izvajati šok terapijo z dezinfekcijskimi sredstvi za bazensko vodo, ki jih uporabljate (klor, brom, kisikova metoda, solinatorji), tudi če imate avtomatske naprave za dezinfekcijo. Planet Pool sredstvo za dezinfekcijo Clear and Fun je namenjeno sunkoviti dezinfekciji bazenov z aktivnim kisikom in klorom.

S stalnim in skrbnim vzdrževanjem bazena z uporabo kakovostnih sredstev za bazensko vodo Planet Pool zagotavljamo varnost, čistočo in užitek pri kopanju skozi vse leto.

Dodatki za zabavo v bazenu

Otroški bazeni ponujajo varno in zabavno osvežitev za naše najmlajše  v toplih dneh. So enostavni za postavitev, primerni za različne starosti ter omogočajo ure igre in veselja.

Zabava v bazenu na napihljivih blazinah je nepozabno doživetje, ki prinaša sprostitev in zabavo tako otrokom kot odraslim. Napihljive blazine so odlična izbira za poletne dni ob bazenu, saj omogočajo udobno ležanje ali sedenje na vodi. 

Otroški igralni napihljivi centri ponujajo nepozabno zabavo z vodo za otroke. Zgrajeni so iz trpežnega materiala in vključujejo razpršilnik ali škropilnico vode ter tudi tobogane. Zagotavljajo varno igro in ohladitev v vročih poletnih dneh, idealni so za družinsko zabavo v domačem okolju ali na počitnicah.

Za pravo zabavo v bazenu na napihljivi blazini ali z vodnimi igračami  je ključno, da izberemo ustrezno velikost glede na število ljudi in starostno skupino. Nekatere napihljive blazine so opremljene s priročnimi dodatki, kot so držala za pijačo ali prostori za shranjevanje, kar dodatno poveča udobje in uporabnost.

S pravilno uporabo in vzdrževanjem lahko napihljivi dodatki zagotavljajo dolgoletno uživanje v vodi ter nepozabne trenutke zabave s prijatelji in družino ob bazenu.