Kako pravilno očistiti in vzdrževati kavni aparat?

10.10.24. #Nasveti
Kako pravilno očistiti in vzdrževati kavni aparat?

Vsi ljubitelji kave, vemo kako pomembno je imeti čisti kavni aparat. Z rednim vzdrževanjem in čiščenjem bo naša kava vedno dobrega okusa, poleg tega pa to kavni aparat deloval dlje in zanesljivo. 

Čiščenje kavnega aparata ni kvantna fizika, a skupaj z ljubitelji kave na eMundii smo zbrali nekaj trikov in nasvetov, ki vam bodo prišli prav, da bo kavni aparat deloval ponovno kot nov. 

1. Čiščenje filtrov - manj delcev, boljša kava

Redno čiščenje filtrov je temelj dobre kave. Če v kavnem aparatu uporabljate papirnate ali pa kovinske filtre, jih je potrebno redno čistiti ali pa zamenjati. V njem se ujame stara kavna usedlina, kar pomeni, da ima lahko sveže pripravljena kava okus po “zastarelem”. S tem tudi preprečimo, da ne bi ti delci pristari v naši jutranji kavi. Da je filter umazan, opazimo tako, da je pretok vode skozi njega počasnejši in kakovost kave slabša.

Kako? Najenostavnejše je zamenjati stare papirnate filtre. Enostavno jih zamenjamo z novimi. Kovinske pa umijemo pod vročo vodo in tako odstranimo usedline. Enostavno kajne? Pri stalnih filtrih, kot je HAMA XAVAX Trajni filter za aparat za kavo, pa je potrebno malček zavihati rokave. Te je najprej potrebno odstraniti iz aparata in trdovratno umazanijo očistiti z mehko ščetko. Potrebna je samo dobra volja in čas. Prednost trajnih filtrov je ta, da z njimi nimamo odpadkov, in ponujajo bolj stabilen pretok vode skozi mleta kava, vendar zahtevajo čiščenje. Če pa uporabljate kavni aparat Supreme Barista, je UFESA Filter za kavni aparat Supreme Barista idealna izbira filtra, če je potrebna zamenjava.

Naš nasvet: Filter lahko namočimo tudi v mešanico vode in belega kisa (v razmerju 1:1) za kakšno uro, in ga speremo.

Kako pogosto? Papirnate filtre je potrebno dnevno zamenjati, medtem ko lahko trajne filtre operemo tedensko pod toplo vodo. Enkrat mesečno je priporočljivo da jih pa jih namakamo v kisu, da odstranimo olja in maščobe.

2. Rezervoar za vodo – sveža voda, sveža kava

Marsikdo pozabi na rezervoar za vodo. To je eden izmed delov kavnega aparata, ki je odgovoren za svežino kave. Voda v njem mora sveža in rezervoar vedno čist. Kot vsi vemo, lahko stara voda vsebuje bakterije, ki niso dobre za našo kavo, kot tudi ne za naše zdravje. 

Kako? Če je minilo že nekaj časa od zadnjega čiščenja rezervoarja in je nekoliko "sluzast", to pomeni, da je čas za temeljito čiščenje. Kavni aparati s snemljivim rezervoarjem vsaj enkrat tedensko umijemo z blagim milom. V nasprotnem primeru pa uporabimo mehko krpo in toplo vodo, da očistimo njegovo notranjost. 

Naš nasvet: Pri snemljivih rezervoarjih, le tega pustimo odprtega, da se popolnoma posuši, da preprečimo razvoj plesni.

Kako pogosto? Vsakič, ko uporabljate aparat, odstranite staro vodo in nalijte svežo. Sam rezervaor pa očistimo vsaj enkrat tedensko.

3. Vodni kamen – največji sovražnik

Vodni kamen je prava nadloga, vendar rešljiva težava. Če se ga ne odstranjujemo redno, lahko uniči grelne elemente in cevi. Na srečo obstaja veliko različnih načinov kako se podati v boj z njim. Čistila za odstranjevanje vodnega kamna, kot so BOSCH Tablete za odstranjevanje vodnega kamna hitro in enostavno razgradijo usedline vodnega kamna. Za popolnoma avtomatske aparate lahko uporabimo HAMA XAVAX Premium odstranjevalec vodnega kamna z amidosulfonsko kislino, ki zanesljivo odstranjuje trdovratne usedline vodnega kamna. 

Kako? Za odstranjevanje, obstajajo posebni odstranjevalci. Te ponavadi zmešamo z vodo in spustimo skozi aparat. Po koncu temeljito speremo aparat z navadno vodo, da se znebimo ostankov čistila.

Naš nasvet:  Za daljšo življenjsko dobo uporabimo mehčalec vode ali filtrirano vodo, da upočasnimo nabiranje vodnega kamna.

Kako pogosto? Vodni kamen odstranjujemo enkrat na mesec oziroma pogosteje, če imamo trdo vodo. 

4. Kavni mlinček - za dobro sveže zmleto kavo

Sveže mleta kava ima najboljši okus, zato je prav da kavni mlinček redno očistimo. Ostanki kavnih zrn se lahko zagozdijo v mlinčku in s tem povzročijo nepravilno delovanje, ali pa oksidirajo in postanejo žarki, kar vpliva na okus naslednje skodelice. 

Kako? Kavne mlinčke čistimo isto ne glede na to ali je samostojen ali vgrajen v kavni aparat. Pred čiščenjem najprej odstranimo vsa zrna kave iz naprave. Z nežno ščetko nato odstranimo kavo iz prostora za mletje. Posebno pozornost namenimo predelom okoli rezil, saj so tam najpogostejši ostanki.  Vgrajenih rezil ne smemo prati z vodo, da ne pride do poškodbe notranjih delov, če pa so snemljivi, jih operemo pod toplo vodo. Za učinkovito čiščenje priporočamo HAMA XAVAX Čistilo za mlinčke za avtomatske kavne aparate.

Naš nasvet: Enkrat na mesec lahko zaženemo prazen mlinček ali pa mu dodamo riž  za "čiščenje" mlinčka. Riž pomaga odstraniti olja in maščobe iz rezil brez razstavljanja aparata

Kako pogosto? Kavni prah očistimo iz mlinčka ob vsaki uporabi, temeljito pa ga čistimo vsaj enkrat na mesec.

5. Penilnik za mleko – peneča zabava

Za popoln latte ali kapučino poskrbi popolna mlečna penica. Vendar pa je mleko prav tisti zlobnež, ki lahko sčasoma postane težaven, če penilne ročice ne čistimo redno. Neočiščena ročica zmanjša kakovost penjenja, občasno pa lahko povzroči tudi neprijetne vonjave in zamašene dele aparata. Nihče si ne želi slabe in pomanjkljive pene na svojem kapučinu.

Kako? Po vsaki uporabi, s toplo vodo očistimo ostanke mleka iz ročice. Če smo bili preveč zaposleni s pitjem kave in se je mleko že zatrdilo, pa lahko ostanke podrsamo z mehko ščetko ali krtačo. HAMA XAVAX Cev za mleko za popolnoma avtomatske kavne aparate priporočamo tistim, ki so s čiščenjem zamudili in se je cev za penjenje mleka že zamašila. Z zamenjavo te cevke, lahko ponovno vzpostavimo delovanje penilnika.

Naš nasvet: Če ima kavni aparat funkcijo samodejnega čiščenja s paro, jo uporabimo

Kako pogosto? Po vsakem penjenju mleka vedno odstraniš mlečne ostanke, preden se zasušijo. Mesečno pa lahko ročico očistimo z mešanico vode in kisa za popolno razmastitev.

6. Organizacija kapsul - najdi najljubšo kavo v hipu

Če ste med tistimi, ki svojo jutranjo kavo kuhate na kapsule, veste, da se lahko hitro pojavi kapsulni kaos. Dobra organizacija kapsul je ključnega pomena če imamo  veliko različnih vrst kave in prav tisto jutri ne najdemo prave. HAMA XAVAX stojalo za kavne kapsule bodo kapsule vedno pregledo zložene. 

7. Tesnila in ventili – mali deli, velike težave

Poleg čiščenja je tu še ena malenkost. Tesnila in ventili niso najbolj estetski deli kavnega aparata, vendar so odgovorni da naprava deluje kot švicarska ura. Ni najbolj prijetno,če ti deli zatajijo in na kuhinjskem pultu nastane poplava, sami pa ostanemo brez jutranje kave.

Da se izognemo takemu scenariju, vsake toliko preverimo ali so še vedno videti vzdrževani. Lahko jih tudi osvežimo z HAMA XAVAX Multi-silikonsko mastjo. Ta mast bo tesnila ohranila prožna, preprečila izsušitev in nastanek razpok.

 

Z nekaj preprostimi koraki poskrbite da bo vaš mali gospodinjski aparat za kavo deloval brezhibno, vi pa uživali v popolnih kavnih napitkih. Očistite kavni aparat, dajte mu malo zaslužene ljubezni in uživajte v popolni skodelici kave. Če pa razmišljate o nakupu novega kavnega aparata ali iščete nadgradnjo, vas vabimo, da preberete naš članek “Vrste kavnih aparatov in katerega izbrati