Najboljša izbira prezračevanja za vaš dom

08.13.24. #Članki
Najboljša izbira prezračevanja za vaš dom

V zadnjih letih je prezračevanje doma postalo ključni način za zagotavljanje zdravega in udobnega bivalnega okolja. Poleg zagotavljanja dotoka svežega zraka v naš dom, igra tudi ključno vlogo pri zmanjševanju in nadzoru vlage, odstranjevanju neprijetnih vonjav ter zmanjševanje prisotnosti alergenov. Skupaj s strokovno ekipo smo raziskali različne tipe prezračevalnih sistemov, kakšne so njihove komponente in kako naj izberemo najboljši prezračevalni sistem za naš dom.

Zakaj je prezračevanje doma pomembno?

Pri prezračevanju poskrbimo, da se v zaprtih prostorih izmenja zrak, s katerim omogočimo odstranjevanje neprijetnih vonjav, zatohlosti in dovedemo v naš dom svež zrak. Za dobro počutje in naše zdravje je pomembno, da dober prezračevalni sistem omogoča dovod svežega zraka v naše zaprte prostore.

V sodobnih stanovanjih, stavbah, ki so zgrajene z visokimi standardi energetske učinkovitosti in so pogosto zelo dobro izoliranje, je prezračevanje ključnega pomena. Brez ustreznega prezračevanja, se v našem domu lahko začne kopičiti vlaga in alergeni ter druge škodljive snovi. Vse to lahko vodi v poslabšanje kakovosti zraka v našem domu in posledično tudi našega zdravstvenega stanja.

Vrste prezračevalnih sistemov

V tem poglavju bomo raziskali in predstavili različne načine sistema prezračevanja 

Naravno prezračevanje

Naravno prezračevanje je najbolj enostaven način kako lahko prezračujemo naš dom. Ta sistem prezračevanja ne zahteva posebnih naprav. To prezračevanje temelji na odpiranju oken, skozi katere pride dovod svežega zraka. Tak način prezračevanja je najbolj učinkovit v pomladnih in poletnih mesecih, ko je zunanja temperatura okolja prijetnejša. Zavedati se moramo, da je učinkovitost naravnega prezračevanja močno odvisna od zunanjih vremenskih razmer.

Prednosti: Enostavno, brez stroškov

Slabosti: Odvisno od vremena

Mehansko prezračevanje

Mehansko prezračevanje za svoje delovanje potrebuje za to namenske naprave. Za razliko od naravnega prezračevanja, mehansko deluje na principu prisilnega dovoda svežega zraka v naš dom. Na voljo nam je več različnih podtipov mehanskega prezračevanja. Med najpogostejše tipe pa spadajo lokalni in centralni sistemi.

Centralni prezračevalni sistemi

Centralni prezračevalni sistemi, so primernejši za večje domove, poslovne zgradbe ali večstanovanjske objekte.Ti sistemi vključujejo centralno enoto (rekuperator ali ventilator) in obsežno mrežo kanalov, ki omogočajo pretok zraka po vseh prostorih. Prednost tega sistema je, da omogočajo nadzor nad količino in kakovostjo zraka.

Lokalni prezračevalni sistemi

Lokalni prezračevalni sistemi so namenjeni prezračevanju posameznih prostorov ali manjših stanovanj. So enostavni za namestitev in vsebujejo ventilatorje ali rekuperatorje, ki so nameščeni neposredno v prostor, kjer je potrebno prezračevanje. Velikokrat se jih uporablja pri manjši stavbah in so odlična izbira za adaptacije.

Ventilatorji za odvod zraka

Tak način prezračevanja največkrat srečamo v prostorih, ki imajo veliko prisotnost vlage ali pa neprijetne vonjave. To so ponavadi kopalnice in kuhinje. Naloga ventilatorjev je, da nekakovosten zrak izčrpajo in s tem zmanjšuje neprijetne vonjave in zmanjšajo možnost za nastanek vlage. Ventilatorji so enostavni za namestitev in vzdrževanje, vendar ne zagotavljajo prezračevanje celotnega doma.

Rekuperacijski sistemi

Rekuperacijski sistemi so trenutno eni izmed najnaprednejših sistemov za prezračevanje. Le ti izkoriščajo toploto iz odpadnega zraka in jo uporabljajo za ogrevanje svežega zraka, ki prihaja v prostor. Tak način delovanja izboljša energijsko učinkovitost sistema, saj zmanjšajo toplotno izgubo.

Prednosti:

  • Nadzor nad količino in kakovostjo zraka
  • Zmanjšujejo toplotno izgubo, kar zmanjša stroške ogrevanja

Slabosti:

  • Začetna investicija
  • Redno vzdrževanje
  • Lahko povzroča hrup (odvisno od izbranega sistema)

Delovanje mehanskega prezračevanja

Mehansko prezračevanje deluje na principu prisilnega pretoka zraka skozi bivalne prostore s pomočjo različnih naprav. Za to se uporabljajo različne naprave kot so ventilatorji, rekuperatorji in ostala puhala. Sistem je običajno sestavljen iz dovoda svežega in odvoda starega zraka iz prostorov. Kot omenjeno, lahko s pomočjo mehanskega prezračevanja natančno nadzorujemo koliko in kako kakovosten zrak bomo spustili v naš dom. Rekuperacijski sistem pa vsebuje še eno prednost in sicer rekuperacijo toplote, ki poveča njegovo energijsko učinkovitost.

Glavne komponente prezračevanja

  • Ventilatorji in puhala: so ključni elementi prezračevalnega sistema, saj zagotavljajo pretok zraka v bivalnih prostorih. S tem omogočajo dovod svežega zraka in odvod izrabljenega in neprijetnega zraka iz prostora
  • Rekuperatorji: so naprave, ki izkoriščajo toploto iz odpadnega zraka in jo prenesejo na svež zrak.
  • Filtri: Uporablja se jih za čiščenje dovodnega zraka. Ti lahko odstranjujejo prah alergije in druge delce. Če prezračevalni sistem uporablja HEPA filtre, so le-ti še posebej učinkoviti pri izboljšanju kakovosti zraka.
  • Kanali: omogočajo prenos zraka po celotnem domu, ti povezujejo različne prostore med seboj s centralno enoto
  • Nadzorni sistemi: pogosto vključujejo elektronske nadzorne sisteme, ki omogočajo nastavljanje in spreminjanje načina delovanja prezračevalnega sistema

Izbira pravega sistema za prezračevanje doma

Za izbiro pravega načina prezračevanja za svoj dom morate upoštevati naslednje dejavnike:

Velikost hiše
Prva stvar pri izbiri prezračevalnega sistema je velikost in zasnova vašega doma. Za manjša stanovanja so lahko dovolj že enostaven ventilator za odvod zraka, medtem ko pa pri večjih hišah pa je lahko potreben bolj zmogljiv in kompleksen prezračevalni sistemi, kot so centralni sistemi.

Energijska učinkovitost
Energijska učinkovitost je ena najpomembnejših lastnosti prezračevalnih sistemov. Če se nahajamo v področju, kjer je naše podnebje hladnejše, lahko znatno zmanjšamo stroške ogrevanja z izbiro rekuperacijskega sistema prezračevanja.

Hrup
Na ugodje bivanja pa vpliva tudi hrup, ki ga oddaja prezračevalni sistem. Nihče si ne želi, da bi hrup prevzel naše domače okolje, zato pri izbiri prezračevalnega sistema vedno preverite kakšna je raven hrupa, ki ga sistem proizvaja. Sistem, ki proizvaja preveč hrupa, lahko moti spanje, zmanjša koncentracijo in prispeva k stresu, kar negativno vpliva na kakovost življenja. Običajno se za spalnice in druge bivalne prostore priporoča, da nivo hrupa prezračevalnega sistema ne presega 30-35 dB, medtem ko so za tehnične prostore, kot so kuhinje in kopalnice, sprejemljive višje ravni hrupa.

Kakovost zraka
Pri izbiri preverite tudi vrste filtrov, ki sistem vsebuje. Z njimi lahko znatno izboljšajo kakovost zraka in zmanjšajo prisotnost alergenov. HEPA filtri so med najbolj učinkovitimi in priporočljivimi.

Vzdrževanje
Za dolgo življenjsko dobo in učinkovito delovanje, večina prezračevalnih sistemov zahteva redno vzdrževanje. Pri tem je potrebno menjava filtrov in čiščenje kanalov, morebitne redne preglede sistema. Pred nakupom preverite kako pogosto je treba zamenjati filtre in očistiti kanale, ter ali je vzdrževanje možno opraviti samostojno ali je potrebna strokovna pomoč

Cena
Cena prezračevalnega sistema se lahko razlikuje glede na več dejavnikov – velikost sistema, kompleksnost namestitve, znamka naprave, vključena namestitev … Poleg same začetne investicije morate upoštevati tudi morebitno ceno za vzdrževanje.

Naj omenim tudi, da lahko sistemi z višjo začetno investicijo dolgoročno prihranijo več, saj zmanjšujejo stroške energije in vzdrževanja.

Postopek namestitve

Postopek namestitve prezračevalnega sistema običajno poteka skozi naslednje spodnje faze, ki pa se lahko razlikujejo od sistema, ki ste ga izbrali.

Centralni sistem omogoča centraliziran nadzor nad prezračevanjem celotne stavbe ali hiše. To pomeni, da se celoten sistem upravlja iz ene same enote. Primeren je za stavbe in hiše, ki so večje, in kjer potrebujemo enakomerno porazdelitev svežega zraka v vseh prostorih

Lokalni sistem pa omogoča individualen nadzor v vsakem prostoru posebej. Ta sistem je primeren za prostore, kjer se prezračevanje pogosto prilagaja glede na uporabo prostora ali specifične zahteve

Centralni sistem

  1. Načrtovanje: Najprej se naredi pregled prezračevalnih potreb v vašem domu. Določi se lokacija glavne enote in kanali za distribucijo zraka po prostorih, nato se zberejo ustrezne komponente (ventilatorji, filtri, rekuperatorji in nadzorni sistemi).
  2. Priprava stavbe: Pripravijo se preboji za glavne kanale, ki bodo povezovali glavne enote med prostori, namestijo se podporne strukture, nato pa se uredi še električne priključke za navedene komponente.
  3. Namestitev: Najprej se namesti centralna enota (rekuperator ali ventilator). Ta je načelom nameščena na strehi stavbe oziroma v tehničnem prostoru. Nato namestijo kanale, ki jih povežejo s centralno enoto.
  4. Preizkus: Po končani namestitvi se sistem preizkusi, da se preveri pravilno delovanje in ustreznost glede na načrte. Če sistem deluje pravilno se naredi še nastavitev sistema, da se zagotovi optimalno delovanje in udobje

Lokalni sistem

  1. Načrtovanje: Za vsak prostor posebej se najprej pripravi in določi potreba po prezračevanju, izbere se tudi temu primerna oprema (lokalni ventilatorji ali lokalni rekuperatorji). Nato se določi kje v stanovanju bodo nameščeni, pri čemer se upošteva lokacija in velikost prostorov.
  2. Priprava: Pripravijo se preboji za namestitev lokalnih enot in povezave z zunanjostjo stavbe. Poleg tega se pripravijo tudi električni priključki za napajanje lokalnih enot v vsakem stanovanju.
  3. Namestitev: Ko so naprave pripravljene in nameščene, se ji priklopi električno omrežje in se preizkusi za pravilno delovanje. Poleg tega se jih še nastavi na ustrezno prezračevalno moč in pretok zraka.
  4. Optimizacija: Po končani namestitvi se sistem preizkusi, da se preveri pravilno delovanje in ustreznost glede na načrte. Pri tem se tudi sistem optimizira, da se zagotovi optimalno delovanje in udobje.

Sinergija sodobnih sistemov za optimalno bivalno okolje

S pomočjo integracije drugih pametnih rešitev in njihove sinergije s prezračevalnimi sistemi, lahko ustvarimo idealne pogoje za bivanje, ki prilagojene našim individualnim potrebam. Integracija klime, toplotne črpalke in prezračevanja ne ustavlja le energetske učinkovitosti vendar nam ustvarja stalno udobje ne glede na zunanje vremenske razmere.

Klimatizacija in prezračevanje

Klimatizacija in prezračevanje lahko skupaj močno izboljša udobje in zdravje v vašem domu. Prezračevanje poskrbi za stalni dotok svežega in čistega zraka, medtem pa klimatizacija uravnava temperaturo in vlažnost v prostoru. Skupaj oba sistema ustvarite zdravo in uravnoteženo notranje okolje, s čistim zrakom, ki ima prijetno temperaturo, kar neposredno vpliva na naše dobro počutje.

Pametni dom in prezračevanje

Če imate v svojem domu elemente pametnega doma, lahko izbrano prezračevanje povežete vanj. Tako boste združili različne funkcije v eno povezano in učinkovito celoto. S pomočjo senzorjev, ki merijo vlago, temperaturo in kakovost zraka, se lahko sistem samodejno prilagaja na trenutno stanje v domu. S tem lahko dosežemo to, da je prezračevanje aktivno le takrat, ko je res potrebno. To ne le izboljša energetsko učinkovitost, temveč tudi poveča udobje bivanja.

Prednost pametnega doma je možnost oddaljenega upravljanja. Z njegovo pomočjo lahko oddaljeno upravljamo tudi prezračevalni sistem prek aplikacij na pametnem telefonu. Tako lahko vedno od kjerkoli prilagodimo nastavitve prezračevanja, tudi če nismo doma.Poleg tega se lahko nekateri prezračevalni sistemi povežejo in se integrirajo drugimi sistemi v pametnem domu – ogrevanje, hlajenje in osvetlitev. S tem dosežemo usklajeno delovanje vseh sistemov in tako optimiziramo porabo energije.

Prednost pa je tudi, da nekateri sistemi omogočajo opozorila na potrebo po vzdrževanju ali pa morebitni zamenjavi komponent.

Toplotna črpalka in prezračevanje

Velikokrat je namestitev toplotne črpalke pogosto povezana z nadgradnjo prezračevalnega sistema. Oba sistema delujeta na podoben način – izkoriščata toploto iz zraka. Toplotna črpalka povečuje učinkovitost ogrevanja ali pa hlajenja, vendar zahteva učinkovito prezračevanje, da se ohrani dobra kakovost zraka.

Prezračevalni sistem, še posebej tisti z rekuperacijo toplote, lahko dodatno poveča energetsko učinkovitost toplotne črpalke, saj omogoča, da se toplota iz odpadnega zraka ponovno uporabi za ogrevanje ali hlajenje svežega zraka.

Z integracijo obeh sistemov si lahko zagotovimo enakomerno in prijetno temperaturo v celem domu, skupaj pa ustvarita bolj trajnostno in energetsko učinkovito rešitev, ki dolgoročno prinaša prihranke

Razlike med naravnim in mehanskim prezračevanjem

Nadzor
Pri naravnem prezračevanju je kakovost in količina dovodnega zraka odvisna od zunanjih vremenskih razmer. Nikoli ne moremo natančno vplivati na to , koliko zraka lahko vstopi ali pa izstopi. Za natančen nadzor nad pretokom zraka pa poskrbi mehansko prezračevanje. Ventilatorji in rekuperatorji zagotavljajo stalen pretok zraka s čemer odstranjujemo vlago in neprijetne vonjave.

Učinkovitost
Mehansko prezračevanje je učinkovito skozi vse leto ne glede na vremenske pogoje. Medtem pa, ko je naravno prezračevanje odvisno od zunanjih dejavnikov. Učinkovito v pomladnih in poletnih mesecih, ko je zunanja temperatura prijetna. Pozimi pa prezračevanje zaradi mraza ni optimalno.

Energijska poraba in vpliv na okolje
Naravno prezračevanje za svoje delovanje ne potrebuje dodatne energije, saj izkorišča vremenske dejavnike – veter in temperaturne razlike, za izmenjavo zraka. Kljub temu, da zagotavlja dotok svežega zraku, ne zagotavlja odstranjevanje alergenov in prahu. Mehansko prezračevanje pa poskrbi da v naše stanovanje dovajamo svež zrak, brez prisotnosti alergenov in prahu. Za to pa so potrebni različni ventilatorji, ki prisilno izmenjujejo zrak.

Stroški
Naravno prezračevanje je enostavno, brez obratovalnih stroškov, vendar lahko povzroči toplotno izgubo, ki povečajo stroške ogrevanja. Mehansko prezračevanje pa zahteva začetno investicijo za namestitev, opremo, vzdrževanje in obratovanje. Vendar pri rekuperativnem sistemu lahko zaradi načina delovanja tudi znižamo stroške ogrevanja.

Če iščete zanesljive in učinkovite rešitve za prezračevanje svojega doma si oglejte tudi našo ponudbo prezračevalnih sistemov. Izbirate lahko med lokalnim ali centralnim prezračevanjem in med številnimi blagovnimi znamkami kot so Aerauliqa, Blauberg, Mitsubishi, getAir.