Savna: njene prednosti in koristi za zdravje

09.05.24. #Članki
Savna: njene prednosti in koristi za zdravje

Beseda "savna" izhaja iz finskega jezika in pomeni "kopel" ali "prostor za kopanje". Savna ima globoke korenine v finski kulturi in je pomemben del vsakodnevnega življenja. Pri njih to ni več zgolj običaj, temveč tradicija, ki ponuja številne zdravstvene koristi. V mestu Heinola na Finskem vsako leto priredijo svetovno prvenstvo v savnanju, kjer tekmujejo, kdo lahko dlje časa zdrži v izjemno vroči savni.

Po vsem svetu pa so savne cenjene zaradi njihovih sprostitvenih in zdravilnih učinkov. S strokovno ekipo eMundie smo naredili obsežno raziskavo o različnih vrstah savn, da bi poglobili naše razumevanje o tem, kako lahko različne savne prispevajo k izboljšanju kakovosti našega življenja.

Vrste savn in njihove prednosti

Savne se med seboj razlikujejo glede na temperaturo, vlažnost, način segrevanja in zdravstvene učinke, ki jih ponujajo.Osnovno načelo vseh savn pa ostaja enako – izpostavljanje telesa toploti, le da pri vsaki savni uporabimo drugačno terapijo za doseganje željenih ciljev.

Za popolno izkušnjo priporočamo SANOTECHNIK finsko savno Tallinn, ki je med najbolj prodajanimi izdelki pri nas. Ta model je znan po svoji zanesljivosti in udobju, zagotavlja optimalno temperaturo za učinkovito savnanje ter pripomore k izboljšanju splošnega počutja. Za tiste ki pa iščete večjo prilagodljivost in želijo kombinacijo obeh najbolj znanih vrst savn je TWIN COMBI - finska & infra savna odlična izbira.

Finska savna

Finska savna je tradicionalna oblika savne, ki izvira iz Evrope natančneje iz Finske. Sprva so jo uporabljali kot boj proti nizkim temperaturam v tem področju, vendar je sčasoma postala nov način za sprostitev ter prostor za druženje in mentalno regeneracijo.

Kaj vsebuje finska savna?

Finska savna ima dva osnovna elementa, ki jo delata posebno - njena struktura in peč. 

Lesena struktura in posebna peč s kamni ustvarjata posebno izkušnjo. Notranjost je prostorna in je opremljena z lesenimi klopmi ob straneh, na različnih višinah. Izdelane so iz obdelanega lesa smreke, jelša ali cedra. Ti ne prevajajo toplote, kar pomeni, da lahko v lahko savni dosegamo temperature od 70 do 100 °C. Poleg tega pa les oddaja še prijeten vonj, ki skupaj s toploto ustvarita sproščujočo atmosfero. 

Ključen element je tudi peč, na kateri so nameščeni kamni, ki se segrevajo. Ko z vodo polijemo kamne, nastane para, ki dvigne vlažnost v savni. Zato velikokrat v takem prostoru dobimo leseno zajemalko in vedro z vodo. 

V savni velikokrat uporabljamo tudi peščene ure za meritev optimalnega časa savnanja, medtem ko mehka osvetlitev skrbi za sproščeno vzdušje.

Prednosti savne

  • Raziskave kažejo da se zaradi visokih temperatur in intenzivnega potenja se iz telesa izločajo škodljive snovi iz telesa
  • Visoke temperature v savni segrevajo telo, kar sprošča mišice in pomaga zmanjšati stres
  • Savna pomaga tudi pri boljšemu pretoku krvi, kar prispeva k boljšemu zdravju srca in ožilja za 23 % pri tistih, ki obiskujejo savno večkrat na teden​.
  • Redno savnanje izboljšuje tudi imunski sistem, saj toplota spodbudi proizvodnjo beljakovin, ki ščitijo celice pred poškodbami
  • Ko obiščemo savno, se naše telo sprosti, kar vodi do boljšega in globljega spanca.

Kako naj izgleda obisk finske savne

Za prvi obisk savne je potrebno najprej pomisliti na udobje. Ali se v sinski savni smete sleči? Običajno je odgovor na to vprašanje pritrdilen. Če pa ste sramežljivi se lahko zavijemo v brisačo ali kopalni plašč. V vsakem primeru je v savno potrebno prinesti tudi brisačo, da ne bomo sedeli neposredno na leseni klopi. Priporočljivo je da se pred vstopom v savno stuširamo in tako pripravimo svoje telo na vročino. 

Ob vstopu v savno nas objame prijeten vonj po lesu, ki je osrednji element te savne. Temperatura v savni se giblje med 70 in 100 °C zato se najprej usedemo na najnižjo leseno klop, kjer je hladneje. Če želimo povečati vlago in intenzivnost toplote, lahko z leseno zajemalko polijemo vodo po kamnih. Para, ki se ustvari, bo dodatno segrela prostor. 

V savni poskušamo ostatiu med 10 in 15 minutami - vendar pri tem poslušamo svoje telo. Ko nam je dovolj, je čas za ohladitev. Osvežimo se lahko s hladno vodo ali prho. Ta kombinacija je odlična za krepitev imunskega sistema. 

Ugotovili smo, da je finska savna primerna za tiste, ki uživajo v intenzivni vročini in želijo svoje telo razstrupiti ter sprostiti mišice. Priporočamo jo predvsem športnikom, za hitrejšo regeneracijo mišic po treningu in tistim, ki želijo izboljšati cirkulacijo in kakovost spanja. Priporočamo tudi da se nadomesti tekočina s pitjem vode ali zeliščnih čajev ter da omejimo savnanje na dve seansi na teden. Izogibati se ji morajo osebe z visokim krvnim tlakom ali drugimi srčno-žilnimi težavami, razen če je uporaba odobrena s strani zdravnika.

Infra savne

Moderjejši pristop k savnnanju predstavljajo infra savne. Postajajo vse bolj priljubljene, saj ponujajo nežnejšo obliko savnanja v primerjavi s finsko savno. V infra savni je temperatura nižja kot pri drugih savnah, ta pa ne segreva zraka v njej ampak telo neposredno s pomočjo infrardečih žarkov. 

Za segrevanje uporabljajo infrardeče svetilke, ki oddajajo infrardeče sevanje. Njihova toplota prodira v uporabnikovo telo, ne da bi pri tem močno segrevala okoliški zrak. Temperatura v savni se ponavadi giblje med  40°C in 60°C.

Kako je izdelana infra savna

Pri tej vrsti savn imajo največjo vlogo infrardeči grelci. Nameščeni so na stenah savne in oddajajo infrardeče žarke, ki segrevajo naše telo. Običajno so neopazni. Temperature so običajno precej nižje kot v tradicionalnih savnah, kar pomeni, da segajo le od 40 do 60 °C. Čeprav se v savni uporablja drugačna tehnologija, so še vedno uporabljeni leseni elementi za domače sproščeno vzdušje. 

Poleg tega lahko v savni zasledimo še termometre in nadzorne plošče, da lahko spremljamo toploto v njej. Infra savne lahko uporabljamo tudi skupaj z aromaterapijo. V majhnih posodicah znotraj savne so eterična olja, ki se postavijo na primerne grelce, da se prostor napolni s sproščujočimi vonji. Uporabljena je lahko tudi ambientalna osvetlitev, za učinke kromoterapija (barvne terapije), saj  barve pozitivno vplivajo na različna čustvena stanja.

Prednosti savne

  • Infrardeči žarki telo segrevajo neposredno, kar omogoča globoko in učinkovite prodiranje temperature globoko v mišice in sklepe. Raziskave kažejo da se s tem lajša bolečine - predvsem pri ljudeh z artritisom ali športnih poškodbah
  • V savni so nižje temperature, zato telo porablja energijo za ohranjanje optimalne temperature in s tem prispeva k izgubi telesne teže
  • Z uporabo spodbudimo tudi sproščanje endorfinov, kar izboljša naše počutje in zmanjša stres.

Kako poteka  prvi obisk infra savne

Pred vstopom v savno priporočamo, da se osvežitev pod prho. Spijemo lahko tudi kozarec vode, da ostanemo hidrirani. Tako kot pri finski savni, v savno vstopimo z mislijo na udobje. Lahko smo brez oblačil, v kolikor pa nam to ne ustreza se lahko zavijemo v brisačo

Ko vstopiš v infra savno, ne pričakujemo vročine kot v finski savni. Toplota tukaj deluje drugače, saj nas segreva infrardeča svetloba in ne vroč zrak. Oblečemo se v lahkotna oblačila ali pa se zavijemo v brisačo. Temperatura v savni se giblje med 40–60 °C. Za začetnike je priporočljivo da začnemo pri nižji temperaturi in jo postopoma dvigujemo. Priporočljivo je, da v tej savni preživimo od 20 do 30 minut, za začetnike pa je priporočljivo da začnejo z manjšim časom.

Po izhodu si privoščimo kratek počitek in kozarec vode za ponovno hidracijo. Po ohladitvi si lahko privoščimo tudi tuš.

Infra savne priporočamo tistim, ki si želijo izkoristi blagodejne učinke toplote pri nižjih temperaturah. Primerna je za vse tiste, ki ne marajo visokih temperatur in za ljudmi, ki imajo težave z mišicami in sklepi ter tiste, ki si želijo izboljšati stanje kože. Zaradi nižjih temperatur je primerna tudi za osebe z nekaterimi zdravstvenimi težavami, če so se o tem posvetovale z zdravnikom.

Parne savne

Parne savne so pogosto znane tudi kot mokre savne. V njih je vlažnost 100-odstotna, medtem ko se temperature gibljejo okoli 40 do 50 °C. Ta vrsta savn je bila priljubljena že v rimskih kopališčih, kjer so bile del rimskih term. Rimljani so že takrat znali uživati v tem razkošju.

Kako je sestavljena parna savna

Parne savne se od drugih savn razlikujejo predvsem po svoji sestavi. 

Da se prostor napolni s paro je za to potreben generator pare. Notranjost savn pa je za razliko od drugih obdan s keramičnimi ploščicami ali kamnom, ki omogoča da prostor ostane čist in svež. Oba materiala so odporna na vlago in zato ne pride do nabiranja plesni ali neprijetnih vonjav. 

Pomembno je tudi, da uporabljamo termostat in higrometer, ki spremljata vlažnost in temperaturo v prostoru. Za odvajanje odvečne pare pa poskrbijo odvodne cevi, da se v prostoru ne nabira odvečna voda. Pogosto je v savnah prisotna tudi osvetlitev z LED lučmi, katera nam omogoča tudi barvno terapijo. 

Prednosti savne

  • V raziskavi je zapisano da vlaga v zraku pomaga pri odpiranju por in globinskem čiščenju kože, poleg tega pa se koža še dobro navlaži, kar zmanjšuje njeno suhost.
  • Savna pomaga sprostiti dihalne poti, sprostiti kašelj in olajšati težave z astmo
  • Vlažnost in toplota pa sprostita napete mišice, kar je še posebej koristno po napornem dnevu ali treningu.

Prvi obisk savne

Pri obisku savne moramo biti pripravljeni na vlažno toploto. Tako kot pri vstopu drugih savn, se tudi pred to stuširamo. Oblečeni smo v brisačo, ki jo potem uporabimo za sedenje in vpijanje odvečnega potu. Čeprav je temperatura nižja, okoli 40–50 °C, je zaradi vlage občutek vročine precej bolj intenziven.

V tej savni sedimo sproščeno in dihamo počasi, da lahko para očisti naša pljuča.  Če občutimo, da je za nas to preveč intenzivno, se umaknemo na hladnejše mesto.Idealno je da v tej savni preživimo 10–15 minut. 

Po koncu savnanja se ohladimo, še boljše pa je če se oprhamo z mrzlo prho. Koža po po tem izredno mehka in čista. V parni savni lahko postanemo dehidrirani, zato moramo pred in po savni piti vodo.

Parna savna je idealna za ljudi, ki imajo težave z dihali, kot so astma, bronhitis ali alergije. Ugotovili smo da visoka vlažnost pomaga pri odpiranju dihalnih poti in s tem olajšuje dihanje. Primerna je za ljudi, ki si želijo očistiti kožo in pore. S pomočjo raziskave priporočamo naj se jo izogibajo tisti, ki imajo težave s krvnim obtokom ali druge srčno-žilne bolezni, saj je v njej visoka vlažnost in zmerne temperature.

Bio savne

Bio savna je popolna ta tiste, ki ne marajo ekstremne vročine.  V njej se združujeta višja vlažnost (okoli 50%) in zmerna temperatura (med 50°C in 60°C). To omogoča prijetnejše savnanje. Pogosto vključujejo tudi aromaterapijo, da se ustvari popoln spa občutek. 

Kako je sestavljena bio savna

Bio savne so sodobnejšega sloga, vendar ohranjajo lesene elemente. Njihova notranjost je minimalistična, opremljena z lesenimi klopmi na različnih nivojih za različne temperature. Opremljena je tudi s pečjo, ki segreva prostor na temperaturo med 50 in 60 °C.

V bio savnah se pogosto uporabljamo aromaterapija, zato so velikokrat na voljo posebni razpršilci, v katerih so eterična olja kot so sivka, rožmarin ali evkaliptus. 

Opremljene so lahko tudi s termometri in vlažnostnimi merilniki ter LED osvetlitev, ki omogoča barvno terapijo. Različne barve lahko vplivajo na razpoloženje in sprostitev. Modra barva pomirja, medtem ko rdeča poživlja.

Prednosti savne

  • Pogosto uporabljajo eterična olja in zelišča omogoča sproščanje in izboljšanje dihal
  • Zaradi nižjih temperatur je savnanje lažje in prijetnejše, omogoča pa popolno ravnovesje med zmerno toploto in blagodejno vlažnostjo
  • Nenehno spreminjanje barv ima lahko različne pozitivne učinke: umirjanje sproščanje lajšanje različnih težav s kožo izboljšanje razpoloženja 
  • Poleg tega je bivanje v bio savni sorazmerno nežnejše za krvni obtok kot v drugih vrstah savn

Kako izgleda prvi obisk bio savne

Če vas visoke temperature ne privlačijo, je bio savna odlična izbira. Pred vstopom v savno se stuširamo in odenemo v brisačo. Ob stopu v savno nas lahko pozdravijo prijetne vonjave sivke, rožmarina ali evkaliptusi. Za mirnejše razpoloženje pa poskrbi tudi barvna terapija. V bio savni ostanemo 15–20 minut, pri tem globoko dihamo in uživamo v blagodejni toploti.

Po koncu sledi klasičen postopek ohlajanja – tuš ali hladna voda za osvežitev telesa in duha.

Bio savno priporočamo posameznikom, ki želijo terapevtske učinke eteričnih olj. Je tudi odlična sprostitev brez prekomerne obremenitve telesa. Priporočamo jo predvsem začetnikom in starejšim osebam, saj ponuja nežno izkušnjo savnanja.

Savna s soljo

Tisti, ki želijo združiti koristi savnanja z zdravilnimi učinki soli, bodo navdušeni nad savno s soljo! Te savne uporabljamo kot del haloterapije, kar pomeni zdravljenje z vdihavanjem soli, ki je izjemno učinkovito pri težavah z astmo in alergijami. Ob enem pa sol deluje zdravilno tudi na kožo, sa jo jo čisti in obnavlja. Solne savne oziroma solne sobe ki se uporabljajo kot del haloterapije so primerne tudi za otroke od 6 meseca starosti do ljudi v zrelem starostnem obdobju. V tem primeru so temperature nižje približno 20–25 °C .Uporabljamo jih lahko dlje časa.

Kako je sestavljena solna savna

Savna s soljo je pravi mali zdravilni tempelj. V notranjosti ima nameščene solne bloke, ponavadi so narejeni iz himalajske soli, ki se segrevajo in ob tem sproščajo minerale. Ti minerali so ponavadi kot so natrij, magnezij in kalcij, ki pomagajo očistiti dihalne poti in izboljšujejo kvaliteto zraka, ki ga vdihujemo.Tako kot vsaka savna ima tudi ta peč, ki prostor segreva na temperature med 70 in 90 °C. Kljub solnim blokom so stene in klopi pogosto izdelane iz lesa, podobno kot pri klasičnih savnah.

Za izboljšanje izkušnje savnanja uporabljamo osvetlitev, ki je pogosto vgrajena v solne plošče, da ustvarijo sproščujoč ambient. Prisoten tudi termometer, ki obiskovalcem omogoča spremljanje temperature prostora.

Prednosti savne

  • Minerali, ki jih sproščajo solni bloki, imajo blagodejne učinke na dihalne poti, kar je koristno predvsem za ljudi z astmo, alergijami in drugimi dihalnimi težavami.
  • Sol izboljšuje tudi zdravje kože in pomaga pri težavah kot so ekcemi ali akname
  • Sproščujoč in prijeten ambient zaradi osvetlitve, kar pomaga zmanjšati raven stresa in poveča občutek miru

Kako izgleda prvi obisk solne savne

Obisk savne s soljo je nekaj posebnega. Temperatura v tej savni se giblje okoli 70–90 °C, a posebna vrednost je v zdravilnem učinku soli. Pred vstopom v savno se stuširamo, da odpremo pore in tako solni minerali lažje vplivajo na telo.

V savni se ne upravljajo kopalke saj ti materiali niso priporočljivi zaradi vlage in vročine, ki lahko dražita kožo. Zato se raje ovijemo v brisačo ali kopalni plašč.

Temperatura se običajno giblje med 70 in 90 °C, vendar je občutek drugačen kot v klasični savni zaradi blagodejnih učinkov soli. Dihamo počasi, da lahko minerali iz soli očistijo dihalne poti. Da ostanemo hidrirani lahko med savnanjem pijemo vodo. V tej savni lahko preživimo od 15–20 minut, nato pa se postopoma ohladmo s hladno prho. Šok med vročino in mrazom spodbuja cirkulacijo in krepi imunski sistem.

Savna s soljo je idealna za posameznike, ki imajo težave z dihali. S solnimi delci v zraku uporabniku pomagajo pri čiščenju dihal in lajšanju simptomov. Ugotovili smo, da jo radi uporabljajo tudi ljudje, ki imajo kronične težave s kožo kot so ekcemi, psoriaza ali akne. Solno savno priporočamo vsem, ki iščejo podporo pri obvladovanju kroničnih zdravstvenih težav.

Če razmišljate o nakupu savne, vas vabimo da si ogledate tudi našo ponudbo savn znamke Sanotechnik. Imajo sodoben dizajn in so vrhunske kakovosti. Na voljo so v različnih izvedbah in izberete tisto, ki najbolje ustreza vašim potrebam in željam.

Po koncu sproščujočega in terapevtskega savnjanja, lahko svojo izkušnjo dopolnite še z uporabo masažnega bazena. Za dodatno sproščanje mišic poskrbi topla voda in hidromasažni curki. So odlična dopolnitev  k savni, saj ponujajo še dodaten užitek v zasebnosti vašega domačega wellnessa.