Življenje v pametni hiši: prednosti in izzivi

08.21.24. #Članki

Pametna hiša je dom, ki združuje različne tehnologije, naprave in storitve, ki delujejo v harmoniji in nam omogočajo nadzorovanje in avtomatizacijo nad funkcijami našega doma. V hiši lahko nadzorujemo razsvetljavo, ogrevanje, hlajenje, varnostne funkcije in še več. V tem članku vam bomo predstavili, kaj so pametne hiše in kako delujejo ter kakšne so njihove prednosti.

Delovanje pametne hiše

Če si želimo, da bi svoje pametne naprave upravljali, potrebujemo ustrezno infrastrukturo. Ta je ponavadi sestavljena iz internetne povezave, usmerjevalnika, pametne naprave in nadzorne enote.

  • Internetna povezava: Je osnova za delovanje pametnega doma. Zanesljiva internetna povezava bo zagotovila nemoteno delovanje vseh naprav in bo tako omogočen tudi oddaljeni dostop do doma.
  • Usmerjevalnik: Usmerjevalnik mora biti dovolj zmogljiv, da lahko nanj povežemo vse pametne naprave in da s tem zagotovi stabilno komunikacijo med njimi.
  • Pametna naprava: To so lahko termostati, zavese, aparati za kavo, svetlobni sistemi, kamere in ostale naprave, ki jih nato povežemo v omrežje v celovit sistem pametnega doma.
  • Nadzorna enota: Če si želimo upravljati svoj dom iz enega mesta, si za to omislimo centralno nadzorno enoto, ki omogoča prav to.

IoT (internet stvari)

IoT ali internet stvari (ang. Internet of Things) je osnova za pametne hiše. To je sistem, ki omogoča povezovanje naprav in senzorjev, ki med seboj komunicirajo s pomočjo interneta. Vsaka naprava ima svoje senzorje in programsko opremo, ki omogoča zbiranje in izmenjavo podatkov z drugimi povezanimi napravami. Z IoT  se naprave povežejo v celoto in delujejo skupaj. Na primer luč v našem domu se lahko poveže s pametnim termostatom, ki skupaj glede na vremenske pogoje zunaj prilagodi osvetlitev.

Aplikacije za upravljanje

Vsaka naprava za upravljanje potrebuje svojo aplikacijo. Te se razlikujejo in so odvisne od sistemov in naprav, ki jih imamo vgrajene v domu. Najpogostejše aplikacije so:

  • Aplikacije za centralno upravljanje: To je aplikacija, ki omogoča nadzor vseh naprav povezane v pametni dom. Z njo lahko upravljamo televizor, luči, gospodinjske naprave …) . Take aplikacije so lahko Google Home, Amazon Alexa, Apple HomeKit. Nekatere centralne nadzorne enote omogočajo tudi glasovno upravljanje.
  • Specifične aplikacije za upravljanje: To so aplikacije, ki nam jih ponudi proizvajalec, ko kupimo napravo. Velikokrat ponujajo napredne funkcije določenih naprav. Z njimi lahko nastavljamo urnike, prilagoditve svetlosti, hitrosti, temperature … Take aplikacije so lahko Nest za termostate in varnostne kamere, Philips Hue za razsvetljavo …
  • Varnostne aplikacije: S temi aplikacijami lahko upravljamo in spremljamo naše varnostne sisteme (kamere, senzorji gibanja, alarmi). V večini primerov nam take aplikacije pošiljajo takojšnja obvestila o spremembah in nezaželenem gibanju.

Uporaba umetne inteligence v pametni hiši

S prihodom umetne inteligence (AI) je le ta postala ena izmed najpomembnejših komponent pametnih hiš. Ta deluje v hiši kot možgani, ki se učijo naših navad in prilagajajo dom našim potrebam. Sistem se nauči, kdaj prihajamo domov in s tem prilagodi temperaturo v hiši, kdaj vstajamo in se nam temu primerno osvetlijo prostori … To pomeni, da je naš dom vedno pripravljen na naše želje in potrebe.

Za tiste zahtevnejše uporabnike, pa s pomočjo AI lahko izvajamo tudi naprednejše funkcije kot so:

  • Prepoznavanje obrazov pri varnostnih sistemih,
  • Samodejno prilagajanje osvetlitve in zvoka v prostoru glede na dejavnosti, ki jih izvajamo,
  • Povezovanje naprav v celovit sistem, ki se prilagaja našim potrebam.

Varnost hiše

Pametne hiše na področju varnosti ponujajo številne prednosti. Svoj dom lahko opremimo s pametnimi ključavnicami, kamerami in senzorji gibanja ter tako ustvarimo zelo visoko raven zaščite našega doma. Vsaka varnostna rešitev, ki jo namestimo v naš dom, nam lahko omogoča pregled in spremembe na daljavo.

Kamere, senzorji in alarm

S pomočjo kamer lahko v živo spremljamo dogajanje v našem domu in njegovi okolici. Varnostni senzorji pa zaznavajo vsako sumljivo gibanje. Če nam naprave omogočajo, jih lahko nastavimo tako, da v primeru, ko senzor zazna gibanje lahko tudi naš centralni sistem sproži alarm, vklopi luči ali pošlje obvestilo na naš pametni telefon.

Naš dom lahko nadgradimo tudi z infrardečimi senzorji, ki zaznavajo spremembe v toplotnem vzorcu. To pomeni, da poleg senzorji, ki zaznavajo gibanje, se zaznava še spremembo v infrardečem sevanju.

Ključavnice

S pomočjo ključavnice lahko svoja vrata zaklenemo ali odklenemo na daljavo. Nekatere nam omogočajo tudi nastavitev, s katero omogočimo dostop samo določenim osebam v določenih urah. S tem imamo nadzor nad tem kdo in kdaj lahko vstopi v naš dom.

Domofon

V svoj dom lahko namestimo tudi pametni domofon. Z njim vzpostavimo komunikacijo z obiskovalci preko video in avdio povezave, ki je dostopna preko telefona, tablice ali računalnika. Ob pritisku na gumb, pridobimo obvestilo o obiskovalcu na telefon, skupaj s sliko v živo. Z obiskovalcem lahko takoj vzpostavimo dvosmerno komunikacijo. Če pa imamo v svojem domu nameščeno še pametno ključavnico, lahko ti dve napravi povežemo in ju sinhroniziramo. Tako lahko takoj vidimo svoje obiskovalce in jim odklenemo vrata na daljavo.

Energetska učinkovitost

Poleg same varnosti, ki nam jih ponuja pametna hiša, nam ponuja tudi energetsko učinkovitost. Sistem pametnih naprav in hiše je zasnovan tako da skupaj optimizirajo porabo energije v našem domu in s tem zmanjša stroške, ter tako prispevamo tudi k varovanju okolja.

Odličen primer energetske učinkovitosti so termostati. Ti se učijo naši dnevnih rutin in prilagajajo temperaturo v hiši, ko smo doma in ko smo odsotni. Ob našem odhodu tako samodejno znižajo temperaturo in tako zmanjšajo porabo energije.

Energetsko učinkovitost lahko opazimo tudi pri pametnih vtičnicah, ki omogočajo nadzor nad porabo energije posameznih naprav in jih lahko samodejno izklopijo, ko se ne uporabljajo. Prav tako imajo pomembno nalogo senzorji, ki zaznavajo vlago, ter prilagajajo ogrevanje na trenutne razmere.

Inovacija na področju doma so pametna okna – ta prispevajo k energetski učinkovitosti tako, da se lahko samodejno zatemnijo ali osvetlijo glede na zunanjo svetlobo in temperaturo in s tem zmanjšamo stroške ogrevanja in hlajenja.

S pametnimi napravami lahko opremimo tudi zunanjost svojega doma. Na voljo nam je pametni sistem zalivanja vrta, ki samodejno prilagaja količine vode glede na letni čas in zunanje vremenske razmere.

Avtomatizacija in nadzor

Pametne hiše se lahko razlikujejo po stopnji avtomatizacije, od preprostih sistemov za upravljanje osvetlitve pa do kompleksnih rešitev, ki vključujejo glasovne asistente, umetno inteligenco in strojno učenje. S pomočjo avtomatizacije lahko naprave v našem domu delujejo samodejno, ne da bi jih za to ročno upravljali. To nam omogoča, da se lahko sami osredotočimo na druge stvari, medtem ko naša hiša poskrbi za vse ostalo.

Poleg senzorjev, svetlobnih virov in vtičnikov lahko v našem domu najdemo tudi druge pametne naprave, kot so pametni hladilniki ali sesalniki. V kolikor imamo v našem domu pametni hladilniki, nam nekateri omogočajo tudi avtomatizacijo. Ti hladilniki so opremljeni s senzorji in programsko opremo, ki nam lahko na telefon pošiljajo obvestila o tem, kdaj nam primanjkuje določenih živil. Nekateri hladilniki so sposobni tudi sami naročiti manjkajoče izdelke preko spletnih trgovin.

Poleg hladilnikov lahko avtomatiziramo tudi pametne sesalnike. Ti lahko samodejno čistijo vaše prostore – pri tem pa ni nujno, da smo doma. Nastavimo jim lahko čiščenje ob določenih urah ali ko zaznajo, da je prostor prazen.

Udobje in zabava pametne hiše

Pametne hiše ponujajo udobje, ki ga tradicionalne hiše ne morejo ponuditi. Z napravami in avtomatizacijo lahko prilagodimo dvoj dom svojim potrebam in željam.

Najbolj pogosta naprava, ki jo najdemo že skoraj v vsakem domu so pametni televizorji. Ti nam omogočajo dostop do vseh vaših priljubljenih aplikacij.

Svoj dom pa lahko opremimo s pametnimi zavesami, ki se lahko samodejno odpirajo in zapirajo glede na zunanje vremenske razmere, naš urnik ali pa glede na količino svetlobe, ki je v prostoru. Na voljo so nam tudi pametna ogledala, ki lahko prikazujejo podatke o vremenu, temperaturi, koledar ali novice ta čas, ko se odpravljamo. Nekateri so opremljeni tudi z zvočniki, kar omogoča, da nam predvajajo glasbo.

Inovacija, ki povečuje udobje bivanja so tudi pametne postelje in aparati za kavo. Postelje, lahko spremljajo naš spanec, nam prilagajajo trdoto in temperaturo vzmetnice, ki bo idealna naši spalni poziciji. Medtem ko nam aparat za kavo lahko pripravi kavo takoj, ko se zbudimo, oziroma ga upravljamo na daljavo, tako da nas lahko kava čaka, ko se vrnemo domov.

Na voljo so nam tudi pametni pralni in sušilni stroji. Veliko teh lahko upravljamo na daljavo s pomočjo aplikacije. Nastavimo jim lahko urnike pranja, samodejno lahko nastavljajo količino vode in detergenta, glede na količino perila, ki ga zaznajo. Pametni pomivalni stroji delujejo na podoben način - sami zaznajo stopnjo umazanosti posode in temu tudi primerno izberejo program.

Uporaba pametnega doma

Povezljivost naprav med seboj je največja prednost pametnih hiš. Predstavljajte si, da se točno ob določeni uri zjutraj zavese same odprejo, da vas prebudi sončna svetloba. Takoj zatem se prilagodi temperatura v spalnici s prijetno temperaturo, ki jo uravnava termostat. Kmalu zaslišite najnovejše novice iz zvočnika, v kuhinji pa vam aparat za kavo že pripravlja svežo kavo.

Ali pa, da si želimo zvečer gledati film - z enim ukazom nam lahko centralni sistem za nadzor ugasne luči, zatemni zavese in vklopi pametni televizor. Tako lahko v popolnem udobju uživate v svojem najljubšem filmu, ne da bi morali opravljati vsako napravo posebej.

Prihodnost

Tehnologija pametnih domov se premika proti večjim izzivom, v smeri pametnih sosesk. Te vsebujejo skupnosti pametni hiš, cest in ostalih prostorov, ki so med seboj povezani in optimizirajo svoje vire in seveda izboljšujejo kakovost prebivalcev.

Na svetu že obstaja nekaj takih sotesk – nekatere od njih uporabljajo solarno energijo za napajanje domov. Poleg tega pa imajo soteske razsvetljavo, ki samodejno prilagodi osvetlitev glede na naravno svetlobo in prisotnost ljudi. Tu so tudi soteske, ki so povezane s prometnimi sistemi in optimizirajo prometni tok – s tem lahko zmanjšajo zastoje.

Prednost pametnih sotesk je, da se med seboj povežejo delujejo kot celoviti ekosistem. S pomočjo integracije umetne inteligence lahko pričakujemo, da bomo lahko svoje bivalno okolje prilagodili svojim željam in predvsem svojim potrebam.

S pravo izbiro pametnih naprav lahko naredimo pametni dom, ki se bo prilagajal nam in našim potrebam. Če razmišljate o nadgradnji svojega doma, lahko tudi v naši spletni trgovini eMundia, preverite izdelke za vaš dom.