Vakuumske posode omogočajo s pomočjo vakuumskega aparata podaljšanje svežine in kakovosti živil. Z odstranjevanjem zraka iz posode se zmanjša prisotnost kisika, ki je ključen dejavnik pri procesu oksidacije in razvoju bakterij, ki povzročajo kvarjenje živil. To pomaga ohranjati hranilno vrednost, okus in svežino živil, kot so sadje, zelenjava in suhi izdelki. Vakuumske posode so primerne tudi za mariniranje mesa, saj vakuum pospešuje prodiranje začimb in marinade v meso.
Običajno so izdelane iz tritana, visokokakovostne plastike, ki ne vsebuje BPA. Tritan je izbran zaradi svoje trpežnosti, odpornosti proti madežem in vonjavam ter sposobnosti, da ne vpliva na okus shranjenih živil. Posode so na voljo v različnih oblikah in velikostih, kar omogoča prilagodljivost shranjevanju različnih vrst in količin živil.
Za vakuumsko tesnjenje je potrebna posebna vakuumska črpalka, ki je pogosto priložena v setu z vakuumsko posodo. Ta črpalka odstrani zrak iz posode in ustvari neprepustno zapiranje, kar zagotavlja optimalno shranjevanje. Nekatere vakuumske posode so opremljene s pokrovi, ki samodejno indicirajo, kdaj je v posodi ustvarjen vakuum.
Posode so zelo uporabne za shranjevanje v hladilniku, zamrzovalniku ali shrambi. Zaradi svoje kompaktnosti in možnosti zlaganja so odlične za optimalno izrabo prostora. So idealne za shranjevanje obrokov za na pot, saj zagotavljajo, da hrana ostane sveža in zaščitena. S shranjevanjem v vakuumske posode se pravtako zmanjšuje tveganje kontaminacije živil in širjenja bakterij. To je še posebej pomembno za ljudi, ki se ukvarjajo s pripravo obrokov vnaprej.