Zakaj izbrati pralni stroj z inverterskim motorjem

05.31.24. #Članki
Zakaj izbrati pralni stroj z inverterskim motorjem

Nakup novega pralnega stroja nam je lahko v veliko veselje in smo popolnoma navdušeni, ko najljubši model prejmemo na dom. Vendar pa, brez pravilnega pristopa, ta proces hitro postane naporen.

Kako se torej pravilno lotimo izbire novega pralnega stroja? Ključ leži v poznavanju pomembnih informacij in sledenju preverjenim nasvetom, ki nam pomagajo preprečiti, da bi že po nekaj pranjih odkrili, da izbrani stroj ne ustreza našim potrebam. V pomoč si lahko preberete članek Najboljši pralni stroj, kjer smo s pomočjo naših strokovnjakov pripravili pregled 10 najbolje prodajanih pralnih strojev trenutno na trgu.

Kako izbrati pravi pralni stroj za naš dom

Pred nakupom si moramo nujno postaviti prava vprašanja, ki nas vodijo k izbiri idealnega modela, od velikosti bobna, različnih pralnih programov do naprednih tehnologij, ki nam olajšajo pranje.

Ob številnih tehničnih podatkih in marketinških obljubah, od revolucionarne čistosti do tihega delovanja, je pomembno izpostaviti eno ključno tehnologijo, ki prinaša tišino, učinkovitost in dolgo življenjsko dobo - to je inverterski motor.

Ta sodobna tehnologija se razlikuje od tradicionalnih motorjev, saj omogoča motorju, da dinamično prilagaja hitrost delovanja glede na obremenitev – kar zmanjšuje obrabo, vibracije in porabo energije. O pomenu pravilne izbire motorja in kako lahko tehnologija inverterskega motorja izboljša naše pralne navade, bomo podrobneje pregledali v nadaljevanju članka, da bomo lahko z zaupanjem izbrali pravi pralni stroj za svoj dom.

Razlika med Inverterskim in standardnim motorjem

Za začetek je pomembno razumeti razliko med inverterskim motorjem in standardnimi motorji, ki jih najdemo v večini pralnih strojev.

Standardni motorji

  • Standardni motorji delujejo na principu enostavne elektromehanične zasnove, kjer motor z enakomerno hitrostjo poganja boben. Ko vklopimo pralni stroj, električni tok potuje skozi navitja statorja, ki ustvarijo stacionarno magnetno polje. To magnetno polje nato povzroči, da se rotor, običajno izdelan iz bakra ali aluminija, začne vrteti.
  • Med vrtljivim rotorjem in stacionarnim statorjem se ustvari vrtilno magnetno polje, ki poganja gibanje bobna pralnega stroja. To gibanje omogoča, da se perilo v bobnu premika in pere. Standardni motorji v pralnih strojih imajo običajno dve hitrosti vrtenja, eno za pranje in drugo za ožemanje.
  • Pri pranju motor deluje pri nižji hitrosti, medtem ko pri ožemanju doseže višjo hitrost, da odstrani več vode iz perila. Čeprav so standardni motorji v pralnih strojih preprosti in zanesljivi, imajo nekaj omejitev glede učinkovitosti in natančnosti nadzora hitrosti, kar pa se lahko izboljša z uporabo inverterskih motorjev.

Inverterski motor

  • Inverterski motor uporablja napredno tehnologijo za upravljanje hitrosti motorja, kar mu omogoča, da se dinamično prilagaja obremenitvam – to pomeni manj vibracij, manjšo obrabo in nižjo porabo energije.
  • Inverterski motorji spreminjajo način, kako razumemo in uporabljamo električno energijo. Ti motorji delujejo na principu spreminjanja enosmerne električne energije (DC) v izmenično (AC) z uporabo posebne elektronske naprave, imenovane inverter.
  • Ključno vlogo pri delovanju inverterja ima pretvornik, ki sprejema enosmerni tok in ga pretvarja v izmenični tok želene frekvence in napetosti. Ta izmenični tok se nato uporabi za napajanje motorja, ki ga želimo poganjati.
  • Zakaj je to tako pomembno? Inverterski motorji omogočajo boljši nadzor nad hitrostjo in navorom motorja ter zmanjšujejo porabo energije. Sposobnost prilagajanja hitrosti motorja glede na zahteve aplikacije pomeni večjo učinkovitost in natančnost pri delovanju. Poleg tega omogočajo inverterski motorji tudi gladko zagon in zaustavitev ter zmanjšujejo mehanske obremenitve, kar podaljšuje življenjsko dobo motorja.
  • V praksi to pomeni, da lahko inverterski motorji prilagodijo svoje delovanje glede na različne scenarije, kar omogoča večjo zmogljivost, varčevanje z energijo in zmanjšanje obrabe opreme. Ta inovativna tehnologija je zato ključna za številne aplikacije, kot so klimatske naprave, dvigala, transportni trakovi in številne druge industrijske in gospodinjske naprave.

Prednosti inverterskega motorja

Ko pomislimo na inverterski motor, so tri glavne prednosti, ki bi jih želeli izpostaviti:

  1. Tiho delovanje:
    Eden glavnih razlogov za nakup novega pralnega stroja je lahko preglasnost starega. Glasen pralni stroj je moteč, še posebej ponoči ali v okolju, kjer želimo ohraniti mir. Pogosto se nad glasnimi pralnimi stroji pritožujejo tudi mlade družine, ki želijo svojim majhnim otrokom omogočiti tiho in mirno okolje za popoldanski (in tudi nočni) spanec. Z invertnim motorjem se ta težava reši, saj je delovanje izjemno tiho. Tako lahko uživamo v mirnem okolju, ne da bi motili druge ali bi nas zbujal hrup.
  2. Daljša življenjska doba motorja:
    Inverterski motorji delujejo brez uporabe ogljikovih krtač, kar pomeni manj trenja med deli motorja. To preprečuje segrevanje in ustavljanje motorja zaradi hlajenja, kar podaljšuje življenjsko dobo motorja. Zato so pralni stroji z invertnim motorjem bolj trajni, zanesljivi in imajo bistveno daljšo življenjsko dobo.
  3. Manjša poraba energije:
    Inverterski motorji porabijo manj energije kot klasični motorji, kar se odraža v nižjih mesečnih stroških. To je še posebej pomembno za tiste, ki pogosto uporabljajo pralni stroj. Nižji računi za energijo pomenijo več denarja v žepu in manjše obremenjevanje okolja. Zato je investicija v pralni stroj z invertnim motorjem pametna odločitev za prihodnost.

Katere lastnosti pralnega stroja so še pomembne ?

Pri izbiri pralnega stroja je pomembno, da ne gledamo samo na ceno, ampak moramo upoštevati tudi nekaj ključnih faktorjev:

  • Kapaciteta in velikost: izberimo stroj, ki ustreza potrebam našega gospodinjstva. Večje število oseb pomeni večjo potrebo po pranju, kar prav tako vpliva na izbiro kapacitete stroja.
  • Energijska učinkovitost: inverterski motorji so znani po svoji višji energijski učinkovitosti. Poiščimo model z visokim energetskim razredom, ki lahko dolgoročno zmanjša naše stroške za električno energijo.
  • Vrtljaji ožemanja: Število vrtljajev ožemanja določa, s kakšno hitrostjo se boben vrti po končanem pranju. Višje število vrtljajev (od 600 do 2000 vrt/min) pomeni manj vlage v perilu in hitrejše sušenje. Najprimernejše je med 1000 in 1200 vrtljajev, saj omogoča učinkovito ožemanje in krajši čas sušenja v sušilnem stroju.
  • Prikaz informacij na zaslonu: Pralni stroji so vse pogosteje opremljeni z zaslonom, ki prikazuje preostali čas pranja in omogoča nastavitev zamika vklopa. Številčni zaslon prikazuje čas v minutah, medtem ko tekstovni zaslon omogoča izpis dodatnih informacij in simbolov, kar olajša upravljanje.
  • Varovanje dotočne cevi proti izlitju vode: Dvojna dotočna cev z varovalom preprečuje izlitje vode v primeru poškodbe. Mehansko zapre dovod vode in prepreči poplavo, kar je še posebej uporabno v prostorih brez talnega odtoka.
  • Popolno varovanje stroja proti izlitju vodeAQUA STOP: je sistem, ki zazna vsakršno iztekanje vode iz stroja, tudi puščanje kadi ali vrat. Senzor zazna vodo in električni ventil zapre dotok vode, kar prepreči poplavo. Nekateri proizvajalci, kot sta Bosch in Siemens, ponujajo doživljenjsko garancijo proti izlitju vode.
  • Boben za nežno pranje perila: Posebno zasnovan boben ustvarja vodni film med bobnom in perilom, kar omogoča nežno drsenje perila in preprečuje poškodbe tkanin. To zagotavlja blago nego perila.
  • Poraba vode in elektrike glede na količino perila: prilagaja porabo vode, časa pranja, izpiranja in ožemanja glede na količino in vrsto perila. To omogoča učinkovito pranje, ne glede na količino perila, kar je še posebej uporabno v manjših gospodinjstvih.

Izbira pralnega stroja z inverterskim motorjem je investicija v tišino, učinkovitost in trajnost, čeprav je začetna cena morda višja.

Če živite v stanovanju in želite prati tudi ponoči, so tihi pralni stroji prava izbira za vas. Pri izbiri pralnega stroja upoštevajte te funkcije, saj vam bodo olajšale vsakodnevna opravila in prihranile dragoceni čas.

V naši pestri ponudbi si oglejte vse modele pralnih strojev z invertnim motorjem in zagotovo boste našli pravega zase.