Kako ohraniti hrano v hladilniku svežo dalj časa?

10.17.24. #Članki
Kako ohraniti hrano v hladilniku svežo dalj časa?

Ste se kdaj vprašali zakaj paradižnik ali solata v hladilniku hitro izgubi svoj okus? Morda je težava v napačno nastavljeni temperaturi in neustreznemu načinu shranjevanja!

Pravilno nastavljena temperatura v hladilniku in zamrzovalniku je ključ do tega, da ostanejo živila okusna in sveža. Napačne nastavitve in razpored živil lahko prispeva k izgubi kar za tretjino vse hrane, ki smo jo kupili v enem letu! Da se temu izognemo vam bomo predstavili kako se temu izognemo. 

Kakšna je primerna temperatura za hladilnik in zamrzovalnik?

Če imamo nastavljene nepravilne temperature, so lahko le te tudi nevarne za našo hrano, saj s tem povečujemo možnost rasti škodljivih bakterij na hrani, s čemer tvegamo zastrupitev s hrano. Torej vzdrževanje pravilne temperature je pomembno tudi za našo varnost. 

Idealna temperatura za hladilnik

Za ohranjanje svežine hrane v hladilniku strokovnjaki priporočajo, da je temperatura v hladilniku nastavljena med 1 °C in 4 °C. Pri tej temperaturi hrana ostaja sveža, rast bakterij, ki povzročajo kvarjenje živil, pa je upočasnjena. 

Posamezniki, ali manjše družine, ki iščejo zanesljiv in kompakten hladilnik z možnostjo natančne nastavitve temperature bodo z Gorenje Samostojni hladilnik RB492PW navdušeni. Ponuja enakomerno hlajenje po celotni njegovi notranjosti, kar je bistveno za ohranjanje svežine. Zaradi svojih dimenzij, pa se prilega tudi v manjše kuhinje z omejenim prostorom.

Preveri ceno

Idealna temperatura za zamrzovalnik

Pri zamrzovalnikih je temperatura prav tako pomembna. Njihova glavna naloga je dolgoročno shranjevanje hrane. Priporočena temperatura za to je -18 °C ali nižja. Pri tej temperaturi hrana ohrani svojo svežino, teksturo in okus ter prepreči se rast mikroorganizmov.

Nekateri zamrzovalniki kot je GORENJE Zamrzovalna omara FN617EEW5 poleg svoje velike kapacitete ponujajo tudi funkcije kot je FastFreeze. Z njo je hrana učinkovito in hitro zamrznjena, kar je predvsem pomembno pri zamrzovanju večje količine hrane. Deluje intenzivno in zmrzne pri temperaturi –24 °C.

Preveri ceno

Zakaj je pomembno imeti pravilno nastavljeno temperaturo?

Pravilno nastavljena temperatura lahko pomeni veliko razliko med obrokom, ki je pripravljen s svežimi sestavinami in med tistimi, kjer živila nimajo prave teksture in okusa. Vsak ima rajši hrustljav korenček ali bogato sočen kos mesa. Poleg tega pa pravilno nastavljena temperatura pomeni tudi manj zavržene hrane. 

  • Varnost živil

Nepravilno shranjena hrana, pri višjih temperaturah hitro postane idealno okolje za bakterije kot so Salmonella in E. coli. Pazljivi moramo biti predvsem na hrano, ki je občutljiva na temperaturo, kot sta surovo meso ali mlečni izdelki. 

  • Ohranjanje kakovosti

Če nastavljena temperatura ni pravilna, lahko hrana hitro izgubi svoj okus in teksturo ter hranilne snovi, ki nam jih ponuja. 

Pravilno shranjevanje: Hrana, ki je občutljiva na svežijo je zagotovo zelenjava in sadje. Ti morajo biti shranjeni pri pravilni temperaturi, saj drugače lahko postane mehka in s tem izgubi svoj bogat okus. 

Hitro zamrzovanje: Ko zamrznemo hrano, je pomembno da se to zgodi hitro. S tem se prepreči nastajanje velikih ledenih kristalov, ki lahko poslabšajo kakovost in teksturo hrane. 

  • Ohranjanje hranilnih snovi

Vitamini in minerali so hranilne snovi, ki jih potrebuje naše telo za normalno delovanje. Če hrana nima dovolj vitaminov in mineralov, je možnost za zdravstvene težave večja. 

Vitamin C, ki ga najdemo v citrusih, papriki in brokoliju ter ostali podobni vitamini so zelo občutljivi na toploto. Pri visokih temperaturah se lahko hitro razgradijo. Da ohranimo te pomembne vitamine, je ključno, da jih shranjujemo in kuhamo pri nižji temperaturi. 

  • Podaljšanje roka trajanja

Če je hrana pravilno shranjena na temperaturi, ji lahko podaljšamo rok trajanja. To pomeni da hrana ostane dlje sveže, ohrani svojo kakovost. 

Kako nastavite pravilno temperaturo v hladilniku?

Nastavitev temperature v hladilniku je preprosta. Poznati pa morate nekaj osnovnih pravil:

  • Uporabite termometer - Za bolj natančno merjenje temperature, lahko uporabite tudi kuhinjski termometer kot je HAMA Analogni Termometer za Hladilnik. S tem boste natančno izmerili temperaturo v vašem hladilniku. Temperatura hladilnika in njegove tovarniške nastavitve pogosto ne prikazujejo tako natančne temperature.
  • Pravilna razporeditev hrane - Lokacija, kje je postavljena hrana, močno vpliva na njeno vsežino. Pomembno je da surovo meso, perutnino in ribe shranjujemo kjer je najhladneje, da se zmanjša možnost razvoja bakterij.
  • Izogibajte se prenatrpanosti - Omejen prostor v hladilniku, lahko moti pretok zraka, kar vodi do neenakomernega hlajenja in posledično do hitrejšega kvarjenja hrane. Odlična izbira za preprečevanje prenatrpanosti je GORENJE ameriški hladilnik Side-by-side NRS9182VB. Ta hladilnik ponuja veliko kapaciteto in pametno pametno notranjo razporeditev, da se zagotovi dovolj prostora za nemoten pretok zraka.
  • Vrata hladilnika - Vrata hladilnika so najtoplejši del, saj se tam vedno spreminja temperatura, prav zaradi odpiranja. Izogibamo se shranjevanju mleka in jajca ter ostalih hitro pokvarljivih živil in jih raje nadomestimo s shranjevanjem začimb, pijače in drugih živil, ki niso tako občutljiva na temperaturne spremembe. 
  • Vzdrževanje hladilnika - Da ne bi iz hladilnika uhajal zrak redno pregledujemo in čistimo tesnila na vratih. 

Kako pravilno organizirati hrano v hladilniku in zamrzovalniku

Pravilni razpored hrane, omogoča dober pretok zraka, preglednost živil ter ohranjanje svežine in varnosti živil. V ekimi eMundia nas veliko uporablja organizatorje in vrtljive pladnje za lažji dostop do živil. Tako naša hrana ni nikoli pozabljena v zadnjem delu hladilnika. 

  • Mlečni izdelki hranimo jih na srednjih ali spodnjih policah, saj so tam temperature bolj konstantne.
  • Meso in ribe hranimo jih na najhladnejši polici, pri temperaturi pod 4 °C. S tem preprečimo nastanek bakterij E. coli ali Salmonella. Če mesa v nekaj dneh ne bomo porabili, ga zamrznemo pri –18 °C.
  • Sadje in zelenjava hranimo jih med 1 °C in 4 °C. Za njih imajo nekateri hladilniki kot je GORENJE hladilnik z zamrzovalnikom spodaj NRK720EAXL4 predale namenjene za zelenjavo, kjer je nadzorovana vlažnost in pomaga preprečiti, da bi postala hrana mehka ali preveč suha.
  • Kuhane jedi shranimo v dobro zaprte posode in postavimo jih na srednje police med 1 °C in 4 °C-  S tem ko je hrana zaprta v posodi, tudi preprečimo da ne bi bakterije iz odprtih živil prišle v stik s to hrano. Pri tem poskrbimo da ostanke hrane pojemo čimprej (najboljše pa v roku 3–4 dni)
  • Jajca hranimo v originalni embalaži in jih postavimo v notranjost hladilnika na srednje ali spodnje police, kjer je temperatura najbolj stalna. Shranjujemo jih na temperaturi med 1 °C in 4 °C in s tem pa ostanejo sveža do štiri tedne. 
  • Pijačo, ki ni občutljiva na toplotne spremembe uporabimo prostori prostor za pijače na vratih. Pri tem se izogibamo shranjevanju mlečnih izdelkov na vratih, saj je tam temperatura višja.
  • Zamrznjeno hrano, ki jo shranjujemo v zamrzovalniku označimo in razporedimo po datumu. Najstarejše izdelke imejte na dosegu roke, da jih uporabite najprej, sveže zamrznjene izdelke pa postavite v ozadje. Tako bomo imeli boljši pregled nad živili, ki jih imamo. 

Koliko časa lahko hrana stoji v hladilniku in zamrzovalniku?

Da ohranimo svežino in varnost živil, obstajajo splošne smernice, koliko časa lahko hrana stoji v hladilniku in zamrzovalniku. Spodaj je “plonk listek”, ki vam bo pomagal pri organizaciji hladilnika. Preverite ali hrano pravilo shranjujete:

Vrsta hrane Hranjenje v hladilniku Hranjenje v zamrzovalniku
Kuhano meso in perutnina Do 3–4 dni Do 2-6 mesecev
Surovo meso in ribe Največ 1–2 dni Do 6–12 mesecev
Mlečni izdelki Mleko do 1 teden
Jogurti do 2 tedna
Sire po navodilih - porabiti v roku 1 meseca
Ni priporočljivo zamrzovati mlečnih izdelkov
Kuhane testenine in riž Do 3–5 dni Do 3 mesece
Sadje in zelenjava Trdo sadje do 1 mesec
Mehkejše sadje nekaj dni
Zelenjava do 1 teden
Odvisno od vrste, običajno do 8-12 mesecev
Preostala hrana Do 3–4 dni Priporočljivo zamrzovati, če je ne porabite v tem času

S pravilno nastavitvijo temperature, učinkovito razporeditvijo hrane in vzdrževanjem hladilnika, si zagotovimo da bo lahko naša hrana dlje časa sveža in polnega okusa. Nai obroki bodo zato polni vitaminov in okusni, naši želodčki pa zadovoljni.